« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
KOJI PROCES

Troje kandidata za glasnogovornika Luke Bebića položilo pismeni test

Pismenom testu pristupilo je sedam kandidata, a troje koji su položili pismeni dio bit će usmeno testirani

Luka bebić predsjednik Sabora glasnogovornik
Luka bebić predsjednik Sabora glasnogovornik (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

glasnogovornik predsjednik sabor

,

Luka Bebić

Troje od ukupno sedam kandidata za prvoga glasnogovornika predsjednika Hrvatskoga sabora položilo je danas pismeni dio testa te će popodne pred tročlanom komisijom biti i usmeno testirani.

Pismenom dijelu testa jutros je u saborskoj Maloj vijećnici pristupilo sedam kandidata, koliko ih je i ušlo u uži izbor, od ukupno njih 18 koji su zadovoljili uvjete natječaja na koji se prijavilo 39 kandidata.

Pismeni test sadržavao je dvadeset pitanja o poznavanju propisa iz područja medija i informiranja, upravno-pravne regulative, državnog ustroja i rada Sabora, kao i deset pitanja iz poznavanja engleskoga jezika.

Kandidati su, primjerice, odgovarali tko je po zakonu odgovorna osoba za objavu ispravka, tko donosi posebne etičke kodekse za državnu službu, koliko je dugo nakladnik u elektroničkim medijima dužan čuvati zapise svih objavljenih programskih sadržaja.

Da bi položili test kandidati su morali točno odgovoriti i na pitanja o trodiobi vlasti, tko je vrhovni zapovjednik oružanih snaga, tko Saboru može predlagati zakone, na koliko se bira pučki pravobranitelj, na koji se način uređuje unutarnje ustrojstvo i način rada Sabora i slično.

Pošto s njima razgovora, komisija će sve troje kandidata s preporukama uputiti tajniku Sabora Josipu Sesaru, koji bi u dogovoru s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem s jednim od njih trebao potpisati ugovor o prijemu u državnu službu. No, još nije poznato kada će će se konačni izbor obaviti.

Jedan od kandidata koji nije položio test, diplomirani kriminalist Mario Hrgović, na testiranju se pojavio samo kako bi prosvjedovao jer je u MUP-u, za razliku od Sabora, na snazi zabrana zapošljavanja. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 13:53:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh