« Ostali sportovi
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
PUNO TRUDA I MALO TEHNOLOGIJE

Trkač bez nogu plasmanom u polufinale osvojio simpatije svijeta

24-godišnji trkač osvojio je simpatije ljubitelja atletike nakon što se plasirao u polufinale utrke na 400 metara pobijedivši mnoge "zdrave" atletičare

Fotografija vijesti
Više o

Oscar Pistorius

,

400 metara

,

Daegu

Paraolimpijski prvak Oscar Pistorius ušao je u povijest nakon što se plasirao u polufinale utrke na 400 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Južnoj Koreji.

Atletičar nadimka „Blade Runner" (što bi se moglo prevesti kao trkač na oštricama, koji je dobio zbog izgleda svojih prostetičkih nogu) zadivio je svijet nakon što se pojavio na utrci „zdravih" atletičara te sa rezultatom 45,39 sekundi osvojio treće mjesto.

Ovom 24-godišnjaku nevjerojatne volje amputirane su obje noge ispod koljena kad je imao svega 11 mjeseci, a posljednju je utrku završio tek 0,1 sekundu iza pobjednika Chrisa Browna.

Nastojanje čovjeka koji je pokorio paraolimpijski svijet da se natječe i u „normalnoj" verziji izazvalo je žestoke debate u javnosti, budući da dio stručnjaka i ljubitelja atletike misle kako mu umjetne noge od karbonskih vlakana zapravo omogućuju prednost pred zdravim trkačima.

Ipak, to nije spriječilo publiku na stadionu da oduševljeno kliče njegovo ime za vrijeme trke, a razvili su mu i veliki transparent „We love Oscar".

Što god osobno mislili o ovom problemu, ostaje činjenica da je Oscar morao pobijediti nevjerojatno velike pravne i biološke prepreke kako bi nastupio na ovoj, vjerojatno povijesnoj utrci u Daeguu.

„Ovo je bila velika šansa da napokon ostvarim svoj dugogodišnji san. Ne osjećam se kao pionir niti smatram da bi me trebali slaviti kao takvog, ali sam s druge strane počašćen da mi je pružena ova prilika. Vjerujem da još niste vidjeli sve što mogu, još sam uvijek mlad", rekao je Oscar nakon utrke.

Što god se dogodi, čestitamo i želimo Oscaru puno sreće u daljnoj karijeri.

29.08.2011. 15:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh