« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
PUSTI SNOVI?

Tri četvrtine Hrvata nada se božićnici

Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici hrvatskih institucija, gdje je očekuju aposlutno svi djelatnici, a u najmanjoj mjeri zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu - naravno

Uhljebi će je dobiti, naravno...
Uhljebi će je dobiti, naravno... (Arhiva)
Više o

božićnica

S obzirom na to da su nam blagdani pred vratima, portal MojPosao je odlučio istražiti u kojoj mjeri se naši sugrađani u ovo 'vrijeme darivanja' nadaju isplati tradicionalne godišnje nagrade -Najviše očekujemo novac i to u iznosu od 1.938 kuna

Ove godine božićnicu očekuje 73% ispitanika, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je istu očekivalo 69% građana. Ispitanici koji ne vjeruju da će dobiti 'blagdansku' nagradu, kao razlog njenog izostanka navode politiku tvrtke (67%) i loše poslovne rezultate (14%).. 

Među onima koji računaju na božićnicu, velika većina (91%), kao i dosadašnjih godina, očekuje novac i to u prosječnom iznosu od 1.938 kuna, što je za 33% više od iznosa kojeg su u prosjeku dobili prošle godine (1.459 kuna). Bon za kupovinu ove godine očekuje 26% ispitanih, dok se 10% osoba nada poklon paketu.

Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici hrvatskih institucija, gdje je očekuju aposlutno svi djelatnici, a u najmanjoj mjeri zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (69%).

Božićnici se najviše nadaju zaposlenici velikih (83%) i srednjih (75%) tvrtki, a u najmanjoj mjeri, kao i prošle godine, djelatnici malih tvrtki (63%). 

Poslodavci koji su se odazvali našem istraživanju ističu kako je božićnica svojevrsni bonus zbog dobrog poslovanja tvrtke. U prosjeku, tri od četiri poslodavca naglašava kako je ona alat za zadržavanje postojećih zaposlenika, za polovicu je božićnica stvar tradicije, a za trećinu je to jedan od načina privlačenja novih zaposlenika (employer branding).

Prošle godine božićnicu je dobilo 69% ispitanika, što je gotovo jednako kao i godinu ranije, kada je božićnicom bilo nagrađeno 68% ispitanika.

U 2018. godini božićnica je u najvećoj mjeri isplaćena u novcu (82%) i to u prosjeku 1.459 kuna, što je nešto više nego godinu ranije, kada je bilo isplaćeno 1.348 kuna. Bon za kupovinu primilo je 27% zaposlenih, a svaki deseti radnik je od poslodavca dobio poklon paket.

Otprilike polovica ispitanika (53%) smatra da je isplata božićnice stvar dobre volje poslodavca, s čime se ne slaže 47% ispitanika koji vjeruju kako svaki radnik ima pravo na božićnicu i koji zamjeraju poslodavcu ukoliko je ne isplati.

S druge strane, tri četvrtine poslodavaca dijeli stav prema kojem je isplata božićnica pitanje njihove dobre volje, dok 28% poslodavca misli kako je božićnica pravo svakog radnika.

Kada bismo sami mogli birati našu božićnu nagradu, velika većina nas (90%) bi bez previše razmišljanja odabrala novčanu nagradu. Za 4% ispitanika dovoljna je i zahvala te poštovanje od strane nadređenih, dok bi 3% ispitanika rado dobilo poklon paket. Bon za kupovinu proizvoda odabralo je 3% ispitanika.

Ispitanici smatraju da bi, u prosjeku, zadovoljavajuća božićnica trebala iznositi 2.182 kune, što je 13% više od prosječne božićnice koju očekujemo ove godine (1.938 kuna) i čak 50% više od iznosa koji su ispitanici dobili prošle godine.

Gotovo polovica ispitanika (47%) božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova, dok bi njih 24% obavilo kupnju božićnih darova. Svaka deseta osoba (9%) bi božićnicom zatvorila dugovanja, a 15% ispitanika bi sebi nešto priuštili.


05.12.2019. 12:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh