« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
EPIDEMIJA

Tretirano sjeme kukuruza izazvalo pomor pčela

Slovenski pčelarski savez zatražio je od nadležnih organa zabranu prodaju sjemena kukuruza i drugih kultura koje se pred sjetvu tretira fitofarmaceutskim sredstvima

Fotografija vijesti
Više o

Slovenija

,

pomor pčela

,

sjeme

,

fitofarmaceutska sredstva

Od prošlog utorka kada su uz granicu s Mađarskom zabilježeni prvi pomori pčela u sjeveroistočnom dijelu Slovenije, prema tvrdnjama tamošnjih pčelara bez pčela je ostalo oko dvije tisuće košnica, što je otprilike desetina njihova ukupnog broja, a "epidemija" se nastavlja.

Pomor pčela dogodio se u blizini polja s uljanom repicom koja je u cvatu. No prema prvim rezultatima ispitivanja koje je početkom ovog tjedna objavilo slovensko ministarstvo poljoprivrede, postoji utemeljena sumnja da je pomor posljedica klotianidina, sredstva kojim se tretira sjeme kukuruza prije sijanja, kako bi se zaštitilo od štetočina dok ne iznikne.

Kako prenose slovenski mediji, na otrovanim pčelama nađeni su tragovi tog sredstva koje se vjerojatno sa susjednih polja posijanih kukuruzom proširilo na šire područje, uslijed sijanja u suho tlo, a možda su prijenosu tvari pogodovale i neispravne sijačice i vjetar.

Sličan pomor pčela u Sloveniji, ali u manjem opsegu, u Sloveniji je bio zabilježen 2008. godine u okolici mjesta Domžala, kada je uginulo osam posto pčela, a korištenje sjemena kukuruza tretiranog spomenutim fitofarmaceutskim sredstvom bilo je zabranjeno.

Kako prenose slovenski mediji, seljačke udruge upozorile su da se u vezi s pomorom pčela u Prekmurju ne smiju donositi preuranjeni zaključci, a tvrde da bi vlasti u slučaju zabrane sijanja kukuruza spomenutim sredstvom trebale kompenzirati štetu, odnosno nabaviti novo sjeme jer rabe ono koje je dostupno u prodaji.

26.04.2011. 19:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh