« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
STVARNO?

Trend masovnih odlazaka radnika iz kompanija

The Great Resignation, trend masovnih odlazaka radnika iz kompanija, stigao i u Hrvatsku

The Great Resignation
The Great Resignation (Arhiva)
Više o

radnici

,

otkazi

The Great Resignation, ili kako ga još zovu The Big Quit, trend je među zaposlenicima koji u velikom broju dobrovoljno napuštaju svoja radna mjesta kako bi pronašli svoje mjesto 'pod suncem'.

Kako bismo saznali je li ovaj fenomen stigao i u Hrvatsku, MojPosao je proveo istraživanje na 800 posloprimaca i 26 poslodavaca, koje smo upitali jesu li u posljednjih godinu dana u većoj mjeri razmišljali o otkazu nego prije epidemije.

Loši međuljudski odnosi glavni su razlog zašto dajemo otkaz

Čak polovica ispitanika (51%) koji su u posljednjih godinu dana imali posao su u tom razdoblju dali otkaz i promijenili radnu okolinu.

Zanimljivo, tek svaka treća osoba (36%) je u trenutku davanja otkaza imala osiguran drugi posao, dok je dvije trećine ispitanih napustilo siguran posao bez da su imali „plan B".

U istom periodu, čak 88% ispitanih poslodavaca izjavilo je kako su primijetili povećanu stopu odlazaka ispitanika.

Otkaze su u nešto većoj mjeri davali muškarci (54%) nego žene (49%).

Također, napuštanju poslodavca su skloniji ispitanici visoke stručne spreme (51%) nego one više (46%) i srednje (48%) stručne spreme te ispitanici s manje godina radnog iskustva. Naime, čak 84% onih s godinu dana radnog iskustva je u posljednjih 12 mjeseci dalo otkaz i svega 18% onih koji imaju do 10 godina radnog iskustva.

Otkaze smo najčešće davali zbog loših međuljudskih odnosa, odnosno jer smo imali osjećaj da nas tvrtka nedovoljno cijeni. Na trećem mjestu nalazi se premala plaća, iza koje slijedi loš utjecaj posla na zdravlje te nemogućnost profesionalnog napretka (usvajanja novih znanja i vještina).

Zasićenost poslom i osjećaj podcijenjenosti

S druge strane, poslodavci su uvjereni kako se glavni razlog odlaska zaposlenika krije u niskim plaćama, osjećaju podcijenjenosti te boljoj ponudi od strane drugog poslodavca (iako je ovaj razlog navelo tek 16% posloprimaca).

U odnosu na razdoblje prije epidemije, zaposlenici sve češće razmišljaju o davanju otkaza zbog osjećaja podcijenjenosti i zasićenosti poslom, dok nekoć najvažniji faktori donošenja odluke o napuštanju tvrtke poput zaprimanja bolje ponude i niske plaće padaju u 'drugi plan'.

Žene u nešto većoj mjeri nego muškarci otkaze daju zbog loših međuljudskih odnosa, dok muškarci češće napuštaju poslodavce radi zasićenosti poslom, velike količine prekovremenih sati i nezadovoljstva menadžmentom tvrtke.

Promatrajući stupanj obrazovanja, radnici s visokom stručnom spremom češće s posla odlaze zbog burnouta te lošeg menadžmenta i direktno nadređene osobe nego što to čine ispitanici više i srednje stručne spreme.

Iako je nešto više od polovice ispitanika (53%) izjavilo kako pandemija nije utjecala na njihovu odluku o davanju otkaza, ipak je velik broj ljudi (47%) upravo u posljednje dvije godine počeo razmišljati o zaokretu u karijeri i to ponajprije zbog promijenjene situacije u tvrtki (radni uvjeti, međuljudski odnosi...).

Što nosi budućnost?

Polovica ispitanika (50%) namjerava promijeniti posao u idućih godinu dana, a toj odluci su nešto skloniji muškarci (53%) nego žene (48%).

Svaka druga osoba o davanju otkaza više razmišlja sad nego što je to bio slučaj prije dvije godine (51%), petina (22%) to čini podjednako kao i prije, dok 27% ispitanika danas rjeđe 'žonglira' s tom mišlju.

Iako u proteklom razdoblju poslodavce nismo napuštali isključivo zbog nezadovoljstva plaćom, većinu posloprimaca novi poslodavac može privući - većim primanjima. Na drugom mjestu nalazi se imidž tvrtke (prešli bismo u kompaniju za koju smo uvjereni da brine o zaposlenicima), a potom slijede bolji financijski paket beneficija, fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, bolja pozicija unutar firme te kvalitetniji nefinancijski paket beneficija.

Zaključci

The Great Resignation još uvijek u Hrvatskoj nije poprimio razmjere kao u Americi, međutim, definitivno je vidljivo kako su zaposlenici počeli preispitivati što svoje, što tvrtkine vrijednosti i više razmišljati o tome što je za njih bolje, nego što su to bili skloni prije dvije godine. Loši međuljudski odnosi, tvrtka koja ne cijeni napore zaposlenika, niska plaća i loši uvjeti rada ono su što će zaposlenike nagnati da preispitaju svoj radni odnos.   

23.02.2022. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh