« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
ZANIMLJIVO

Trebamo li stvarno tražiti izvanzemaljce?

Znanstvenik koji se bavi upravo pronalaženjem života na drugim planetima upozorio je čovječanstvo da bi trebali promisliti još jednom prije nego što pokušaju ostvariti kontakt s izvanzemaljcim

Što bi se dogodilo nakon prvog kontakta?
Što bi se dogodilo nakon prvog kontakta? (Shutterstock)
Više o

izvanzemaljci

,

Yuri Milner

,

potraga za izvanzemaljcima

,

Matthew Bailes

Profesor Matthew Bailes iz Melbournea, vodeći australski znanstvenik u pronalaženju izvanzemaljskog života, upozorio je da bi ostvarivanje kontakta s izvanzemaljcima koji su sposobni prenijeti snažne signale do Zemlje preko desetaka tisuća svjetlosnih godina moglo imati katastrofalne posljedice po ljude, jer postoji velika vjerojatnost da su oni puno razvijeniji od nas.

"Povijest kontakata slabijih civilizacija s naprednijima nije sretna", kazao je, prenosi Independent.

Bailes je nedavno stavljen na čelo australskog dijela tima istraživanja od 100 milijuna dolara, koje financira ruski milijarder Yuri Milner, a podržava Stephen Hawking. Tim koji radi na projektu koristit će jedan od najvećih teleskopa na svijetu za skeniranje svemira u misiji koja je okarakterizirana kao "primjenjivanje pristupa Silicijske doline na potragu za inteligencijom u svemiru".

Inicijativa će pokriti 10 puta veće područje nego svi dosadašnji programi.

Profesor Bailes kazao je da bi se signali iz teleskopa trebali detektirati vrlo sofisticiranim računalima. "Problem je u tome što ne znamo kakve signale tražimo. Ne postoji priručnik o tome kako pronaći izvanzemaljce. Morat ćemo zamisliti kakve bi signale izvanzemaljska rasa mogla poslati".

Trebala bi godina dana, upozorio je Bailes, da se sastave takva računala, a projekt je dobio pet godina. Ali, dodao je da će signal, ako i kad stigne, vrlo vjerojatno biti prilično slabnakon putovanja preko tako velikih udaljenosti.

Znanstvenici se nadaju da će izvanzemaljci slati "uzorak" koji će ljudi moći prepoznati. Ipak, Bailes upozorava da bismo mogli biti "mrtvi i pokopani" prije nego što otkrijemo kako da im odgovorimo

25.07.2015. 11:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh