« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
OPA!

Traži se ustavna zaštita braka žene i muškarca

Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ najavila je danas da će od 12. do 26. svibnja ove godine prikupljati potpise za raspisivanje referenduma

Brak muškarca i žene kao ustavna kategorija?
Brak muškarca i žene kao ustavna kategorija? (Arhiva)
Više o

referendum

,

brak

,

ustav

,

definicija braka

,

U ime obitelji

Potpisi će se prikupljati na više od 2000 mjesta u Hrvatskoj, a članovi inicijative na konferenciji za novinare najavili su da očekuju najmanje 375 tisuća potpisa (deset posto upisanih birača), koliko ih je potrebno za raspisivanje državnog referenduma.

Očekivanja, kažu, temelje na istraživanjima koja pokazuju da 90 posto hrvatskih građana brakom smatra samo zajednicu žene i muškarca, a u ovom trenutku hrvatski Ustav ne sadrži definiciju braka.

'Referendum će biti prilika da se takvo stajalište građana potvrdi i pojasni onima koji to možda ne vide na taj način', poručila je, u ime Inicijative, liječnica Željka Markić. Ističe da su dobili potporu svih većih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, sindikata, braniteljskih udruga kao i niz ponuda volontera. Ovih dana uputit će i poziv strankama da pozovu članstvo da podupre raspisivanje. 

Odvjetnik Krešimir Planinić, predstavnik pravnika koji su pripremali referendumsko pitanje, istaknuo je važnost prevencije 'francuskog slučaja', odnosno legalizacije istospolnih brakova i mijenjanja tradicionalnih hrvatskih vrijednosti zakonskim izmjenama. 

24.04.2013. 19:00:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh