« Stanovanje
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
Pravni savjeti za čitatelje metroa

Traženje predbilježbe prava vlasništva

Pitanja za pravnika Petra Petrića šaljite na adresu redakcija@metro.com.hr

Fotografija vijesti
Više o

zemljišne knjige

,

prodaja stana

,

kupoprodajni ugovor

Poštovani,

Prodajem stan i s kupcem pregovaram o uvjetima sklapanja kupoprodajnog ugovora. On će isplatiti kupoprodajnu cijenu iz kredita koji će zatražiti od banke, i traži da ugovorimo predbilježbu prava vlasništva u njegovu korist. Što je predbilježba i da li kupac može na taj način upisati svoje pravo vlasništva u zemljišne knijge prije nego isplati cijelu ugovorenu kupoprodajnu cijenu.
 Čitatelj iz Splita.

Ako je ugovorom o kupoprodaji stana ugovoreno da će kupoprodajna cijena biti isplaćena u određenom roku te da će prodavatelj dati kupcu potvrdu o isplati ugovorene cijene i dozvolu uknjižbe – clausula intabulandi, kada kupoprodajna cijena bude isplaćena, tada se kupac ne može uknjižiti kao vlasnik prije nego prodavatelj ne izda posebnu tabularnu ispravu. Dakle ako je pristanak za uknjižbu dan uvjetno ili oročeno, odnosno kada nema dozvole uknjižbe u samom ugovoru o kupoprodaji, npr. kada nije isplaćena kupoprodajna cijena a ugovori se rok isplate, tada se može na temelju samog ugovora o kupoprodaji dozvoliti predbilježba prava vlasništva ako ugovor ispunjava opće pretpostavke za upis.

Predbilježba prava vlasništva će se opravdati dokazom o isplati ili posebnom tabularnom ispravom. Ako predbilježba ne bude opravdana, tada osoba protiv koje je bila dopuštena predbilježba tj. prodavatelj može zahtjevati njezino brisanje. Kada se predbilježba opravda na navedeni način, tada se predbilježba pretvara u uknjižbu, te ima učinak od trenutka kada je prijedlog za predbilježbu bio podnesen. Predbilježbu prava vlasništva kupac može tražiti i ako predbilježba nije ugovorena. Predbilježba djeluje dok ne bude opravdana ili izbrisana. Predbilježba se može opravdati i time pretvoriti u uknjižbu na temelju isprave prikladne za uknjižbu kojom se otklanja nedostatak radi kojeg nije bila dopuštena uknjižba, na temelju pravomoćne presude kojom je predbilježba opravdana te na temelju javne ili javnoovjerovljene isprave kojom se dokazuje da je ostvaren uvjet kojim je bio uvjetovan pristanak za uknjižbu.

Piše: Piše: Petar Petrić, dipl. iur.
30.06.2008. 22:20:15
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  dusan milicevic
  24.06.2012. 14:28
  Postovani
  Da li je za brisanje predbiljezbe- kupac nije ispostovao UGOVOR- neophodan sudski spor?
 2. avatar
  dusan milicevic
  24.06.2012. 14:50
  Zelim pojasniti pitanje. Sa kupcem sam sklopio kupoprodajni ugovor. Prihvnatio sam isplatu dijela kupoprodajne cijene, ne znajuci da postoji razlika izmedju dijela kup.prodajne cijene i kapare.Kupac je insistirao na UGOVORU . Notar je objema stranama usmeno saopstio da u slucaju odustajanja kupca polog propada a u slucaju odustajanja prodavca, isti je duzan vratiti polog u dvostrukom iznosu. To nije stavio u ugovor. vec je naznacio polog kao dio kupoprodajne cijene. Kupac je nakon isteka roka ( 7 mjeseci) saopstio da odustaje od kupovine i zatrazio povrat pologa po prodaji stana u punom iznosu kao uslov da skine opterecenje sa stana, obzirom da je izvrsio predubiljezbu. Kao drugu opciju je ponudio isplatu po znatno nizoj ugovorenoj cijeni.
  Prihvatio sam opciju povrata pologa po prodaji stana ali pod uslivom da mi skine opterecenje jer ga inace necu moci prodati. Ponudio sam da isti notar uredi sve detalje i predoci ih kupcu na uvid i saglasnost. Nisam dobio odgovor. Ja sada vidim da sam upao u shemu i da je na sceni obicna ucjena. Mislim da je notar dobrim dijelom upleten u ovu rabotu. Prihvatio sam prijedlog kupca, nista nisam skrivio, zbog ocekivane prodaje, novac bespovratno ulozio i sta sad? Mogu li skinuti opterecenje bez sudskog spora koji traje jako dugo i kakav je uopste smisao pologa ako nije obavezujuci prema stranama u ugovoru? Notar odbija dati potvrdu da kupac nije izmirio ugovornu obavezu. Sta sad? Hvala
 3. avatar
  Andrija
  17.02.2016. 10:26
  Postovani,


  Bio bih vam zahvalan ukoliko bi ste bili u mogucnosti odgovoriti mi na
  sljedecu nedoumicu!

  Naime, radi se o stanu koji mi je oporucno ostavljen! Stvar je sada kod
  javnog biljeznika odredjenog za moj slucaj. Javni biljeznik je ustanovio
  pravovaljanost oporuke, no ipak valjda prema zakonu o nekretninama ili
  kako vec u Narodnim novinama objavljen je poziv mogucim nasljednicima da
  se jave na ostavinsku raspravu! Vec se jedan moguci nasljednik javio
  kojemu je od strane Biljeznika dano do znanja pravovaljanost Oporuke koju
  je on i priznao!

  Kako se u ovom slucaju treba cekati 6 mjeseci da bi se zakljucila
  ostavinska rasprava postoji li mogucnost da ja kao pravovaljani nositelj
  oporuke napravim neku vrstu predbiljezbe u zemljisnim knjigama na stan dok
  se ovaj slucaj ne zakljuci!?

  Veliko veliko hvala na mogucem odgovoru!

  S postovanjem Andrija
 4. avatar
  Nada
  07.12.2019. 23:08
  Muz i ja imamo stam stecen u zajednickom braku. Medjutim on ga je uknjizio na sebe 1/1. Kakav je postupak da on to sada uknnizi 1/2 radi moje sigurnosti!?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh