Metro-portal.hr

objavljeno 30.06.2008. 22:20:15
Pravni savjeti za čitatelje metroa

Traženje predbilježbe prava vlasništva

Pitanja za pravnika Petra Petrića šaljite na adresu redakcija@metro.com.hr

Fotografija vijesti

Poštovani,

Prodajem stan i s kupcem pregovaram o uvjetima sklapanja kupoprodajnog ugovora. On će isplatiti kupoprodajnu cijenu iz kredita koji će zatražiti od banke, i traži da ugovorimo predbilježbu prava vlasništva u njegovu korist. Što je predbilježba i da li kupac može na taj način upisati svoje pravo vlasništva u zemljišne knijge prije nego isplati cijelu ugovorenu kupoprodajnu cijenu.
 Čitatelj iz Splita.

Ako je ugovorom o kupoprodaji stana ugovoreno da će kupoprodajna cijena biti isplaćena u određenom roku te da će prodavatelj dati kupcu potvrdu o isplati ugovorene cijene i dozvolu uknjižbe – clausula intabulandi, kada kupoprodajna cijena bude isplaćena, tada se kupac ne može uknjižiti kao vlasnik prije nego prodavatelj ne izda posebnu tabularnu ispravu. Dakle ako je pristanak za uknjižbu dan uvjetno ili oročeno, odnosno kada nema dozvole uknjižbe u samom ugovoru o kupoprodaji, npr. kada nije isplaćena kupoprodajna cijena a ugovori se rok isplate, tada se može na temelju samog ugovora o kupoprodaji dozvoliti predbilježba prava vlasništva ako ugovor ispunjava opće pretpostavke za upis.

Predbilježba prava vlasništva će se opravdati dokazom o isplati ili posebnom tabularnom ispravom. Ako predbilježba ne bude opravdana, tada osoba protiv koje je bila dopuštena predbilježba tj. prodavatelj može zahtjevati njezino brisanje. Kada se predbilježba opravda na navedeni način, tada se predbilježba pretvara u uknjižbu, te ima učinak od trenutka kada je prijedlog za predbilježbu bio podnesen. Predbilježbu prava vlasništva kupac može tražiti i ako predbilježba nije ugovorena. Predbilježba djeluje dok ne bude opravdana ili izbrisana. Predbilježba se može opravdati i time pretvoriti u uknjižbu na temelju isprave prikladne za uknjižbu kojom se otklanja nedostatak radi kojeg nije bila dopuštena uknjižba, na temelju pravomoćne presude kojom je predbilježba opravdana te na temelju javne ili javnoovjerovljene isprave kojom se dokazuje da je ostvaren uvjet kojim je bio uvjetovan pristanak za uknjižbu.

Piše: Piše: Petar Petrić, dipl. iur.
30.06.2008. 22:20:15
http://metro-portal.hr/trazenje-predbiljezbe-prava-vlasnistva/9293/