« Film
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Tragične posljedice nepromišljene izjave

Fotografija vijesti
Više o

okajanje

,

kiera knightley

Ian McEwan jedan je od najcjenjenijih suvremenih britanskih spisatelja, dobitnik nagrade Booker za zbirku priča ‘Amsterdam’, a ekranizacije se njegovih djela (‘Last Days of Summer’, ‘The Comfort of Strangers’, ‘The Cement Garden’) uvijek očekuju sa zanimanjem. Na red je došao roman ‘Okajanje’ koji je također bio u užem izboru za Bookera, te osvojio nekoliko nagrada.

Zanimanje je postalo još veće kada je režija povjerena Joeu Wrightu koji se prije toga dokazao odličnom ekranizacijom ‘Ponosa i predrasuda’. Priča započinje 1935. na britanskom ladanjskom imanju gdje trinaestogodišnja Briony (Ronan) piše romantičnu dramu, dok njezina lijepa starija sestra Cecilia (Knightley) započinje romansu s Robbiejem (McAvoy), sinom obiteljske služavke. Otac djevojaka platio mu je školovanje na Cambridgeu, i pred njim bi mogla biti lijepa budućnost, iako se on i dalje osjeća autsajderom u viktorijanskom zdanju Tallisovih. Svemu tome doći će kraj kada Briony njegovo udvaranje i kasnije strastveni ljubavni čin zamijeni za nasilje, te ga  krivo optuži da je napastovao njezinu petnaestogodišnju sestričnu. Robbiejev život kakvom se nadao uništen je, a iz zatvora ga izvlači pristupanje vojsci koja kreće u Drugi svjetski rat. Jedina koja mu vjeruje je Cecilia pa njihova ljubav opstaje. Svo troje ponovno će se sresti u Londonu 1940. godine.

OkajanjeAtonement
Velika Britanija, 2007.
Režija: Joe Wright
Scenarij: Christopher Hampton prema romanu Iana McEwana
Uloge: Keira Knightley, James McAvoy, Romola Garai, Saoirse Ronan

Joe Wright je snimio film koji je istovremeno vjerna literarna adaptacija, ali i punokrvno filmsko iskustvo. U dva navrata se iznimno efektno služi flashbackom gdje objašnjava određeni događaj, dok je naprosto fascinantan i briljantno režiran dugi kadar koji prikazuje 300 tisuća britanskih vojnika dok čekaju na povratak iz Francuske. Izvrsna je upotreba fotografije i glazbe protkane zvukom pisaće mašine.

Gluma je univerzalno britanski dobra, a odskače upravo James McAvoy nevjerojatno jasnim prikazom emocija čovjeka kojeg životna sudbina nije nimalo poštedila.
U ‘Okajanju’ će jednako uživati i ljubitelji knjige i filma.

Piše: Piše: Sanjin Petrović
11.03.2008. 23:14:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh