« Svijet
objavljeno prije 13 godina
TRAGEDIJA

Tornado u punoj snazi razorio Joplin

Početkom svibnja nekoliko tornada, najjačih u gotovo 100 godina, pogodilo je jugoistok SAD-a

Jopin tornado
Jopin tornado (YouTube)
Više o

Missouri

,

tornado missouri

,

Joplin

U tornadu u američkoj saveznoj državi Missouri smrtno je stradalo najmanje 89 osoba, a strahuje se da bi broj mrtvih mogao rasti, izjavili su lokalni dužnosnici, piše Hina. Spasilačke ekipe iz cijele regije radile su cijelu noć u Joplinu, gradu s oko 50.000 stanovnika, u potrazi za ranjenima i mrtvima. Također su pružale pomoć ljudima koji su ostali bez svojih domova.

Vlasti očekuju da će pronaći još mrtvih tijela s obzirom na razornost tornada. Tornado je odnio krov s jedne bolnice u kojoj je bilo oko 180 pacijenata, a uništeno je još otprilike 2000 kuća i zgrada, što je deset posto svih struktura u gradu.

"Gubitak života je nevjerojatan", rekao je gradonačelnik Mike Woolson.

"Kad pogledate svuda uokolo vidi se samo razaranje. Kuće, zgrade, uredi, škole, automobili, stabla.. sve je sravnjeno sa zemljom", dodala je gradska vijećnica Melodee Colbert-Kean. "To je velika tragedija", rekao je guverner Missourija Jay Nixon. On je proglasio izvanredno stanje i naredio je raspoređivanje vojnika kako bi pomogli u spasilačkim naporima.

Američki predsjednik Barack Obama uputio je poruku "dubokog žaljenja" rođacima žrtava, istaknuvši da je savezna vlada spremna priskočiti u pomoć.

Joplin, udaljen nekoliko kilometara od Kansasa i Oklahome, pogođen je tornadom u njegovoj punoj snazi, na području dugom deset i širokom kilometar. U prostorijama sveučilišta južnog Missourija uspostavljena je privremena mrtvačnica, a mjesna koncertna dvorana služi kao prihvatilište za one koji su ostali bez krova nad glavom.

Početkom svibnja nekoliko tornada, najjačih u gotovo 100 godina, pogodilo je jugoistok SAD-a, pri čemu je smrtno stradalo ukupno 354 osoba.

23.05.2011. 19:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh