« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
nastavak cirkusa

Torcida je smjela u Slovačku, Kerum proziva Jandrokovića

U kazni UEFA-e nema ni slova o zabrani dolaska Hajdukovih navijača u Slovačku, na što se poziva slovačka policija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ante Čizmić/CROPIX)
Više o

Torcida Slovačka

,

žilina Torcida

Policijska brutalnost slovačkih specijalaca gotovo sigurno dobit će epilog na sudu, a problemi se naziru i ministru vanjskih poslova Jandrokoviću koji se servilno ispričao Slovacima zbog drskosti Hrvata da se pojave u njihovoj zemlji.

Prema tekstu kazne UEFA-e kojeg se dočepala Torcida, Hajduk se trebao „suzdržati" od naručivanja ulaznica za dvije sljedeće utakmice, a o nekakvoj zabrani dolaska hrvatskim navijačima, zabrani ulaska na stadion i nošenja znakova kluba nema ni traga.

Prvi je uz Torcidu reagirao Kerum, koji je zatražio od Jandrokovića da ispita je li došlo do prekoračenja ovlasti slovačke policije, što je prilično blag izraz za brutalno premlaćivanje, vezanje i držanje u uvjetima sličnim Guantanamu.

Prenosimo priopćenje Torcide

KN Torcida je došao u posjed odluke UEFE od 22.8.2008. na koju su se pozivali MŠK Žilina i slovačka policija, a i neki mediji, kada su tvrdili da je navijačima Hajduka zabranjen ulaz na stadion u Žilini. Međutim, ova odluka potvrđuje da su KN Torcida i navijači koji su u vlastitoj organizaciji nabavili ulaznice i otputovali na utakmicu, bili u pravu kada su tvrdili da njima nije zabranjen dolazak na utakmicu.

Naime, ovom odlukom UEFE naloženo je Hajduku da se suzdrži od naručivanja odnosno kupovanja ulaznica za sljedeće dvije gostujuće utakmice, što podrazumijeva i suzdržavanje od organizacije putovanja navijača. Odluka UEFE ne odnosi se na navijače koji su u vlastitom aranžmanu nabavili ulaznice i otputovali u Slovačku te im ulazak na stadion nije mogao biti zabranjen temeljem navedene odluke UEFE. Tome u prilog govori i činjenica da propisi UEFE uopće ne predviđaju mogućnost da se navijačima određenog kluba zabrani pristup na stadion.

Prema tome MŠK Žilina je bila dužna pustiti sve navijače na utakmicu koji su imali ulaznice, pogotovo ako su ih sami nabavili, i to bez obzira na to da li imaju navijačka obilježja ili ne.
KN Torcida će zbog šokantne brutalnosti policije pružiti svu moguću pomoć svim navijačima koji su pretrpili štetu ili ozljede bez obzira na njihovo državljanstvo te je u tu svrhu stupio u kontakt s odvjetničkim uredom u Slovačkoj radi pružanja pravne pomoći oštećenim navijačima Hajduka. Bitno je napomenuti da navodi policije da je ulaz na stadion navijačima onemogućen jer su izazivali nerede i jer je prijetila eskalacija nereda nije istinit budući da nereda prije utakmice nije bilo, a navijači koji su ulaznice nabavili putem Ticketportala dobili su pisanu obavijest o stavu MŠK Žilina da "nitko tko govori hrvatski jezik neće biti pušten na stadion" i to satima prije nego što su navijači Hajduka zaustavljeni pred stadionom.

Link na tekst kazne UEFA

04.08.2009. 16:51:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh