Topla kava bit će bolji izbor za vrućine
Istraživanje je pokazalo da je ispijanje kave dobro za zdravlje, osobito tople kave jer sadrži više antioksidansa
![Kakvu kavu treba piti po vrućinama Kakvu kavu treba piti po vrućinama](http://metro-portal.hr/img/repository/2018/06/medium/kava.jpg)
Vrućine nas uvijek tjeraju na osvježavajuća pića - no to ne vrijedi za kavu, kako je pokazala studija provedena na Sveučilištu Thomas Jefferson u Philadelphiji - topla kava bogatija je antioksidansima od hladne.
Podsjetimo, antioksidansi su čuvaju stanice od propadanja, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i preuranjene smrti.
"Istraživanje je pokazalo da je ispijanje kave dobro za zdravlje, osobito tople kave jer sadrži više antioksidansa", kaže koautorica studije Megan Fuller. Osim toga, pokazalo se da topli i hladni napici imaju istu razinu kiselosti.
No, ako ipak, s obzirom na vrućine, ne možete uživati u isto tako vrućoj kavi, ni hladna nije loša - i dalje sadrži antioksidanse, ostale polifenole i minerale koji dobro djeluju na zdravlje.
Jedna od prednosti hladne kave je ta što je mnogi doživljavaju ukusnijom pa neće u nju dodati šećer, šlag ili vrhnje koji joj podižu kalorijsku vrijednost.
Dosad se također smatralo da su hladni napici manje kiseli, a time i blaži za želudac. No, ova studija pokazuje da su vrijednosti tople i hladne kave otprilike iste - od 4,85 do 5,13 pH.
Novi komentar