« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 6 dana
STVARNO?

Topla kava bit će bolji izbor za vrućine

Istraživanje je pokazalo da je ispijanje kave dobro za zdravlje, osobito tople kave jer sadrži više antioksidansa

Kakvu kavu treba piti po vrućinama
Kakvu kavu treba piti po vrućinama (Arhiva)
Više o

kava

,

topla kava

Vrućine nas uvijek tjeraju na osvježavajuća pića - no to ne vrijedi za kavu, kako je pokazala studija provedena na Sveučilištu Thomas Jefferson u Philadelphiji - topla kava bogatija je antioksidansima od hladne.

Podsjetimo, antioksidansi su čuvaju stanice od propadanja, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i preuranjene smrti.

"Istraživanje je pokazalo da je ispijanje kave dobro za zdravlje, osobito tople kave jer sadrži više antioksidansa", kaže koautorica studije Megan Fuller. Osim toga, pokazalo se da topli i hladni napici imaju istu razinu kiselosti.

No, ako ipak, s obzirom na vrućine, ne možete uživati u isto tako vrućoj kavi, ni hladna nije loša - i dalje sadrži antioksidanse, ostale polifenole i minerale koji dobro djeluju na zdravlje. 

Jedna od prednosti hladne kave je ta što je mnogi doživljavaju ukusnijom pa neće u nju dodati šećer, šlag  ili vrhnje koji joj podižu kalorijsku vrijednost. 

Dosad se također smatralo da su hladni napici manje kiseli, a time i blaži za želudac. No, ova studija pokazuje da su vrijednosti tople i hladne kave otprilike iste - od 4,85 do 5,13 pH.

12.06.2019. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh