« Ekosfera
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
NIJE GMO?

Tomtato krenuo u prodaju u Velikoj Britaniji

Biljka koja na stabljici rađa rajčicu, a korijen joj je zapravo pravi pravcati krumpir uzgaja se i prodaje u Velikoj Britaniji

Ovo možete uzgajati na bakonu
Ovo možete uzgajati na bakonu (Thompson & Morgan)
Više o

krumpir

,

rajčica

,

tomtato

,

potato tom

Nazvana je TomTato i daje više od 500 slatkih cherry rajčica, a gomolj joj je bijeli krumpir, piše britanski list. Kompanija Thompson & Morgan prodaje je za 14,99 funta, što je oko 135 kuna, a predstavnici kompanije kažu kako je svaka biljka pojedinačno kalemljena i nije proizvod genetskog inženjeringa.

U Velikoj Britaniji već su uspijevali nakalemiti rajčicu na krumpir, ali Thompson & Morgan kažu kako je ovo prva komercijalno uspješna izvedba. U tvrtki kažu kako su rajčice znatno slađe od onih u supermarketima.

Hortikulturni direktor tvrtke Paul Hansord kaže da mu je takva biljka pala na pamet prije 15 godina kad je u Sjedinjenim Državama posjetio vrt u kojem se netko našalio i pod rajčicu zasadio krumpir.

'Već nekoliko godina pokušavamo uzgojiti TomTato, a konačni rezultat znatno je bolji nego što sam se nadao: stabljika je puna ploda čiji okus rajčicu kupljenu u trgovini čini nejestivom, a uz to dobijete i dobar krumpir za poslije u sezoni', rekao je.

'Bilo je veoma teško uzgojiti TomTato jer korijen rajčice i korijen krumpira moraju biti jednake debljine da bi kalemljenje uspjelo, riječ je o operaciji za koju je potrebna velika stručnost'. 'Bilo je sličnih proizvoda, ali kad biste ih dobro pregledali, ustanovili biste kako je riječ o rajčici zasađenoj u posudu u kojoj je zasađen i krumpir. Naša je biljka jedna biljka i nema krumpirova lišća', dodao je.

Može se uzgajati i u zatvorenom prostoru i na otvorenom, važno je samo da budu u velikoj posudi ili u vreći.

Sličan proizvod, nazvan Potato Tom, ovaj je tjedan pušten u prodaju u vrtnim centrima Novoga Zelanda.

28.09.2013. 11:48:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh