« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DRŽAVNI TAJNIK:

TLM je jedan od rijetkih pozitivnih primjera privatizacije

TLM je prodan Hrvatskom konzorciju u proljeće 2008. a ugovorom je najavljeno ulaganje od oko 90 milijuna eura u razdoblju od sedam godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Branka Slavica/Cropix)
Više o

HUS

,

privatizacija

,

Ministarstvo gospodarstva

,

TLM

,

Ruđer Friganović

,

Adrial Plus

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ruđer Friganović kazao je večeras na konferenciji za novinare kako je restrukturiranje šibenskog TLM-a privatizacijom jedan od rijetkih pozitivnih primjera privatizacije u Hrvatskoj.

Da je tako, svjedoči i ulaganje od oko 20 milijuna eura u godinu i pol dana pošto je TLM privatiziran, izjavio je Friganović nakon sastanka s upravom Tvornice valjanih proizvoda, Tvornice prešanih proizvoda i Adriala Plus.

Sastanak je potaknula Hrvatska udruga sindikata (HUS) kako bi se ocijenilo stanje u TLM-u danas i kakvi su planovi u skorijoj budućnosti, kazao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

TLM je prodan Hrvatskom konzorciju u proljeće 2008. i po kupoprodajnom ugovoru najavljeno je ulaganje od oko 90 milijuna eura u razdoblju od sedam godina. Osim dosadašnjih ulaganja od oko 20 milijuna eura, TLM je i podijeljen na tri društva: Tvornicu valjanih proizvoda, Tvornicu prešanih proizvoda i Adrial Plus.

Na večerašnjem sastanku je, kako je istaknuo Friganović, bilo riječi i o tome na koji način država može pomoći u nekim infrastrukturnim zahvatima u TLM-ovim društvima, zaštiti okoliša i voda, te odvodnji.

Razgovaralo se također o tome kako osigurati sirovine za proizvodnju, pogotovo s obzirom na to da se planira povećanje proizvodnje, te o tome kako se TLM-ova društva mogu uključiti u mjere hrvatske vlade za spas gospodarstva.

Friganović je podsjetio kako TLM 1. srpnja 2008. nije pozitivno poslovao, no danas je u puno boljem položaju.

"Društva u okviru TLM-a u investicijskom su zamahu iako ih je pogodila svjetska kriza i pad cijene aluminija. S obzirom na njihove programe svakako im treba pomoći", rekao je Friganović. Dodao je i kako se treba dogovoriti o načinu na koji će se opravdati otpis duga TLM-a od oko 900 milijuna kuna.

Taj dug država je otpisala kad je TLM prodan, no po europskim se standardima otpis duga procjenjuje kao državna potpora, kazao je Friganović. Dodao je kako je važno utvrditi način pravdanja tog duga jer je i to povezano sa zatvaranjem Poglavlja 8 o tržišnom natjecanju. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 23:13:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh