« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
PITANJE

Tko će voditi Veliku Britaniju u Brexit?

Britanski konzervativci su započeli postupak izbora čelnika stranke nakon ostavke Davida Camerona. Makar su teoretski moguća iznenađenja, najviše izgleda ima ovih pet kandidata

Cameron odlazi, tko nastavlja?
Cameron odlazi, tko nastavlja? (Arhiva)
Više o

David Cameron

,

torijevci

,

Brexit

Nakon referenduma i uspjeha zagovornika kampanje "Leave", mnoge je iznenadila odluka bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona kako se neće kandidirati za položaj čelnika britanskih konzervativaca - i praktično budućeg premijera Velike Britanije. On je u međuvremenu objavio koga će on podržati u ovom stranačkom izbornom postupku, ali šanse imaju i neki drugi kandidati:

Therese May: Nova "željezna lady"

Trezven politički stil i jasne riječi - ministrica unutrašnjih poslova Therese May neke Britance podsjeća na Margaret Thatcher, "željeznu damu" osamdesetih godina. Neki je uspoređuju i sa Angelom Merkel jer se i ona sama predstavlja kao iskusna državna službenica koja zna izaći na kraj sa svakodnevnim izazovima.

Ona je pokrenula vladin projekt "radikalnih socijalnih reformi" u kojem bi "Velika Britanija trebala postati zemlja koja neće služiti samo privilegiranima, nego će funkcionirati za svakoga", kaže 59-godišnja političarka. U pitanju Brexita, Therese May prije svega želi pragmatično rješenje, makar je i ona oštri zagovornik ograničavanja broja doseljenika u tu zemlju.

Svojim oštrim i otvorenim riječima si ne stvara samo prijatelje, a ne boji se niti kritizirati vlastitu stranku. Poznata je njen govor iz 2002. kada je svoje Torijevce nazvala "zločestom strankom" (nasty party) koja sama ne pokazuje nikakvo kajanje makar je potonula u korupciju i kojekakve spletke pa tako ne čudi što je "jednostavno neatraktivna."

Slično kao njemačka kancelarka, ovu britansku političarku je malo tko vidio u spontanom i dobrom raspoloženju. Jedina iznimka su njene ekstravagantne cipele, ali niti njeni protivnici joj ne mogu zanijekati veliko političko iskustvo. Utoliko su već nakon ostavke Camerona upravo nju isticali kao najizgledniju kandidatkinju.

Stephen Crabb: mlada nada

"Ja želim preuzeti ovu dužnost" najavio je i ministar za mirovinski sustav u Cameronovoj vladi. 43-godišnji Stephen Crabb i svojom pojavom želi pokazati kako ne pripada eliti. Mnogi ga tako smatraju predstavnikom konzervativnog dijela radničke klase jer je i sam odrastao u socijalnom stanu koji je dodijeljen njegovoj samohranoj majci.

Kao čelnik Torijevaca svoj najveći izazov vidi u savladavanju dubokog jaza koji se stvorio u britanskom društvu zahvaljujući takozvanoj "Borisovoj podjeli". Za razliku od Borisa Johnsona je i on skloniji ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji, ali prije svega želi naći rješenje koje bi zadovoljilo i jednu i drugu stranu. On je zapravo Škot sa političkom prošlošću iz Walesa i svoju glavnu zadaću vidi u nužnosti zadržati na okupu čitavu Veliku Britaniju nakon ishoda ovog referenduma.

Crabbsova kandidatura za nasljednika Camerona počela je bez mnogo sreće jer su ga novinari odmah upitali o njegovom stavu prema homoseksualcima. Prije tri godine je on bio glasni protivnik (u međuvremenu prihvaćenog) zakona o istospolnim bračnim zajednicama. Povrh toga je očito povezan sa kršćaskom organizacijom "Care" koja homoseksualcima želi "pomoći da izliječe" svoju sklonost. Crabb u svojoj momčadi redovito zapošljava praktikante iz ove organizacije.

Michael Gove: nadomjestak za Borisa Johnsona

Kandidatura britanskog ministra pravosuđa Michaela Govea je uslijedila nakon povlačenja Borisa Johnsona sa kojim je zdušno planirao i vodio kampanju napuštanja Velike Britanije iz Europske unije. Na konferenciji za novinare je Gove objasnio kako Boris "teško izlazi na kraj" kada treba nešto organizirati i delegirati dužnosti jer on najradije sve čini sam. Zato je sada on tu kao kandidat koji će provesti ono što su građani Velike Britanije odlučili referendumom.

Gove je do ulaska u parlament 2005 bio novinar "Timesa", a bio je dobar prijatelj i sa Davidom Cameronom i trenutnim ministrom financija Georgeom Osbornom. Kao zastupnik i član konzervativne stranke posvetio se modernizaciji stranke što je 2010. godine dovelo do povratka torijevaca na vlast.

Svojim bliskim odnosom sa Borisom Johnsonom je teško mogao ostati blizak i sa Davidom Cameronom, ali u stranci ga svi cijene, osobito zbog njegovog iskustva u odnosima sa medijima.

Liam Fox: Propali ministar vanjskih poslova

I Liam Fox je gorljivi zagovornik Brexita, ali za razliku od Johnsona, 54-godišnjem Foxu ne nedostaje iskustvo i stručnost. 2010. ga je Cameron imenovao za ministra vanjskih poslova, ali je nakon samo godinu dana on otišao sa tog položaja.

Tada se otkrilo kako ga je njegov dobar prijatelj Adam Werritty pratio na 18 službenih putovanja. Službeno se predstavljao kao "savjetnik ministra", makar je putovao u sasvim drugoj funkciji: kao zagovornik britanske industrije naoružanja. Bilo kako bilo, čak i ako on ne bude izabran za predsjednika konzervativaca, lako je moguće kako će upravo on biti jedan od važnijih članova britanskog izaslanstva u pregovorima sa EU o napuštanju Unije.

Andrea Leadsom: miljenica žutog tiska - i Borisa Johnsona

I na kraju, kandidatkinja koju je ovog tjedna otvoreno podržao i glavni zagovornik Brexita, Boris Johnson naglašavajući kako će "ona jedina sigurno provesti volju građana" Velike Britanije. Ona je prošle godine imenovana za ministricu energetike, a do izbora u parlament 2010. radila je u financijskim institucijama.

Odlučna i nasmiješena Andrea Leadsom je često pomagala Johnsonu u televizijskim nastupima dok su zagovarali napuštanje EU i žuti mediji su je zvali "svjetlom točkom" kampanje za Brexit. No i ona je bila napadana zbog svojih populističkih izjava, a neke njene izjave se lako mogu nazvati i rasističkima. U određenom dijelu stanovništva Velike Britanije nakon referenduma to možda i ne mora biti najveća prepreka njenoj kandidaturi, ali ostaje pitanje koliko će joj pomoći podrška Borisa Johnsona. Jer kako se pokazalo, on očito nema podršku niti svih članova Torijevaca.

06.07.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh