« Film
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
KINOTEKA

Tjedan u Kinoteci: Stvor, Živago i Valna duljina

U Zimskim pričama na rasporedu su epska avantura Doktor Živago i kultni klasik Stvor Johna Carpentera, a u suradnji s Udrugom 25 FPS prikazat će se i jedan od najutjecajnijih avangardnih filmova, Valna duljina Michaela Snowa

Stvor
Stvor (Arhiva)
Više o

Kinoteka

,

Stvor

,

Doktor Živago

,

program

Ciklus filmova inspiriranih zimom donose dva epska naslova. U sklopu Kultnog petka gledat će se Stvora, snježnu napeticu Johna Carpentera o izvanzemaljskom uljezu koji progoni skupinu znanstvenika na američkoj polarnoj stanici. Carpenterov zastrašujući film o koroziji povjerenja u zatvorenoj zajednici i paranoji danas se drži za jedan od ključnih filmova strave 1980-ih, a na platnu kina Kinoteka zasjat će u svojoj nedavno restauriranoj inačici.

Tjedan se zatvara s Doktorom Živagom, vizualno raskošnim i emocionalno razoružavajućim epom Davida Leana, o ljubavi mladog idealista iz naslova i medicinske sestre Lare u vihoru revolucionarnih zbivanja. Film je nagrađen s pet Oscara, a nezaboravne uloge odigrali su Omar Scharif, Julie Christie i Geraldine Chaplin.

Vizije: U svoja četiri zida

Program Iz Kratke baze, koji se organizira u suradnji s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS, posvećen je naslovima i autorima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika i pripovijedanja ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. Stoga je naziv promijenjen u Vizije. Prvo ovogodišnje izdanje, U svoja četiri zida, okuplja pet priča o prostoru - interijerima, blagdanskim slavljima, obiteljskim trzavicama i duhovima, koje su režirali velikani eksperimentalnog filma kao što su Peter Tscherkassky (Happy-End), Bart Vegter (Potreba za prostorom) te Matthias Müller i Christoph Girardet (Zrcalo).

Program ukljućuje i Valnu duljinu Michaela Snowa, jedan od najradikalnijih i najutjecajnijih eksperimentalnih filmova, koji uživa status klasika filmske avangarde.

Svi filmovi prikazuju se s originalnih 16mm i 35mm kopija.

 

 

 

Noviteti: Obitelj i prijatelji

Distribucijski naslovi na repertoaru kina Kinoteka trenutačno su posvećeni prijateljima i obitelji. Od ponedjeljka možete pogledati Najljepše godine, ambicioznu sagu o prijateljstvu u vrtlogu društvenih mijena, čija radnja obuhvaća 40 godina talijanske povijesti. Redatelj filma je Gabriele Muccino (Posljednji poljubav, U potrazi za srećom), a prikazan je i u sklopu prošlog Zagreb film festivala.

U znaku prijateljstva je i O jednoj mladosti, diplomski dokumentarni film Ivana Ramljaka, koji je kroz priču o svome prijatelju iz mladosti pružio portret vlastite generacije. Francuski hitmejkeri Olivier Nakache i Eric Toledano (Nedodirljivi) u svom novom filmu Neobični životi donose dirljiv, duhovit i angažiran prikaz svijeta socijalnih radnika, inspiriran stvarnim događajima.

Na rasporedu su i Otac Srdana Golubovića te Obiteljska priča Vigge Mortensena, dvije dojmljive drame o odnosu roditelja i djece, obilježene snažnim emocijama i izvrsnim glumačkim nastupima.

Matineja: Priče iz skrivenog grada

Na subotnjoj Matineji gledaju se Priče iz skrivenog grada: Drvo želja, australski animirani film redatelja Ricarda Cussóa, o mladoj oposumki sanjalici, koja nehotice izazove ledenu oluju, no dobija priliku i da to ispravi. Hoće li u tome uspjeti, pogledajte u ovoj animiranoj avanturi, sinkroniziranoj na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Zimske priče i Kultni petak pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno novim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.hr

25.01.2021. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh