« Film
objavljeno prije 3 godine
KINOTEKA

Tjedan u Kinoteci: Jeanne Dilman

Ciklus „Novi roman, novi film“ donosi restauriranu verziju remek-djela redateljice Chantal Akerman Jeanne Dielman, s filmom Četiri dana po Francuskoj provest ćete se francuskim jugom

Moj ujak iz Amerike
Moj ujak iz Amerike (Arhiva)
Više o

tjedni raspored

,

Kinoteka

,

Jeanne Dilman

Ciklus Novi roman, novi film, posvećen prepletanju avangardnih tendencija u francuskom modernističkom filmu i književnosti, donosi još dva naslova Margierite Duras i Alaina Resnaisa. To su Baxter, Vera Baxter, intrigantna Durasina priča o posrnulom braku, malaksalom biznisu i karizmatičnoj ženi u središtu zbivanja, obilježena netipičnim odnosom slike, govora i razigrane glazbene pozadine.

Tu je i Moj ujak iz Amerike, jedan od najpopularnijih filmova Alaina Resnaisa, u kojem se kroz priču o troje likova na životnim prekretnicama uspoređuje dvije vrste diskursa: fikcijski i znanstveni. Mogu li supostajati jedan uz drugi ili su međusobno isključivi? Saznajte u ovoj formalno razigranoj komediji nagrađenoj Velikom nagradom žirija u Cannesu te nominiranom za Oscara za najbolji scenarij.

Tjedan se zaključuje s Jeanne Dielman, remek-djelom redateljice Chantal Akerman kojim je nastojala redefinirati način na koji se ženska svakodnevica prikazuje u kinematografiji. Kroz priču o belgijskoj kućanici - samohranoj majci koja se povremeno prostituira kako bi podebljala kućni budžet, Akerman je snimila monumentalno ostvarenje precizne režijske strukture i gotovo hipnotičke kvalitete, potaknuto i težnjom novog romana da se objektivnim bilježenjem svakodnevnih predmeta i gesti pročisti filmski jezik, u ovome slučaju od objektivacije muškog pogleda. Riječ je o jednom od najutjecajnijih filmova 20. stoljeća, koji je pomogao oblikovati neke filmske struje krajem 20. stoljeća, a u Kinoteci se prikazuje nedavno restaurirana verzija filma.

Autom kroz povijest filma: Po francuskom jugu

Prvi dani proljeća rezervirani su za naslov iz prošlogodišnjeg ciklusa Autom kroz povijest filma, koji je svojevremeno zapeo u prometu i nije stigao do Kinotekina platna. Riječ je o Četiri dana po Francuskoj, debitantskom dugometražnom filmu Jérômea Reybauda o tridesetogodišnjaku koji iz sigurnosti dugogodišnje veze bježi u niz intimnih avantura, vođen suvremenim dating aplikacijama i obećanjem slobode. Premijerno prikazan na Tjednu kritike u Veneciji, Reybaudov film poetična je

 

posveta erotskim lutanjima, obećanju novih susreta i neočekivanim razmjenama bliskosti i intimnosti, a kritika je hvalila njegovu neobičnu pripovjednu formu, profinjenu vizualnost, pronicljiva zapažanja o ljudskim odnosima te suptilnu ironiju i humor.

Noviteti: Kandidati za Oscara

Među Novitetima možete pogledati nekoliko kandidata za ovogodišnje Oscare: Zemlju nomada redateljice Chloé Zhao, dojmljivu priča o ženi koja se nakon gubitka posla pridružuje zajednici suvremenih nomada. Tu je i Još jedna runda Thomasa Vinterberga, humorna drama o učiteljima u krizi srednjih godina koji se upuštaju u neobičan eksperiment s alkoholom, te Minari Leeja Isaaca Chunga, dojmljiva drama o korejskoj obitelji u potrazi za američkim snom.

Domaće boje na repertoaru i dalje brani Nun of Your Business, izvrstan dokumentarni film Ivane Marinić Kragić, o djevojkama koje su pronašle ljubav na neočekivanom mjestu.

Matineja: Ljubimci na tajnome zadatku

Sljedeća subotnja matineja donosi Kućne ljubimce na tajnome zadatku, uzbudljivi animirani film Reinharda Kloossa o skupini kućnih ljubimaca koji će morati naučiti kako prevladati vlasite animozitete, ne bi li svoj grad spasili od zlonamjernih robota. Uz živopisne životinjske likove i sinkronizaciju na hrvatski jezik, zabava za najmlađe gledatelje je zagarantirana!

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Novi roman, novi film pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno novim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.hr

07.04.2021. 14:22:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh