« Film
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
KINOTEKA

Tjedan u Kinoteci: Garbura

Ciklus „Božić sa stricem“ na veliko platno donosi Érica Rohmera, vitezove okruglog stola, obitelj Griswald i Tangerine, među novitete stiže Garbura Josipa Žuvana, a u tjedan ulazimo uz 10. Maraton kratkog filma

Najluđi Božić
Najluđi Božić (Arhiva)
Više o

tjedni program

,

kino Kinoteka

Kinotekin tradicionalni program Zimske priče ove su godine selektirali Andrija Mardešić i David Kapac, redatelji filma Stric. Krenuvši od pitanja „koji bi film Stric gledao s obitelji nakon božićne večere", Mardešić i Kapac sastavili su eklektičan izbor radova u kojima blagdanski dekor nije tek povod za bijeg od stvarnosti.

Sljedeći tjedan na repertoaru je Zeleni vitez, psihodelična pustolovna fantazija inspirirana legendama o vitezovima okruglog stola, koja je unatoč relativno malome budžetu postigao maštovitost kakva se rijetko viđa na velikome platnu.

Moja noć s Maud filozofski je ljubić Érica Rohmera, u kojem se preispituju kontradikcije koje kontroliraju ljudske postupke i želje. Najluđi Božić razuzdana je blagdanska komedija o nepodopštinama obitelji Griswald, koja zahvaljujući svom neobuzdanom humoru već desetljećima zauzima visoko mjesto na popisu grešnih zimskih zadovoljstava.

U Tangerine Seana Bakera Božić ćete dočelati na užarenim ulicama Los Angelesa, u društvu Sin-Dee Relle i Alexandre, karizmatičnih seksualnih radnica u potrazi za osvetom, prepuna buke, bijesa i nježnosti.

Noviteti: Garbura

Na repertoar nam stiže Garbura, dugometražni igrani prvijenac Josipa Žuvana. Riječ je o gorko-slatkoj priči o Nikoli i Antoniju, dvanaestogodišnjacima koji se zabavljaju paljenjem karabita, a svoje spačke objavljuju na YouTubeu nadajući se da će postati zvijezde. Najbolji su prijatelji, unatoč tome što su im obitelji u dugogodišnjoj svađi, no jedno će otkriće i njihovo prijateljstvo staviti na kušnju. Garbura je svjetsku premijeru imala na filmskom festivalu u San Sebastianu, a krase je suptilni humor i uigrani glumački nastupi.

Među ostalim naslovima pogledajte crnohumorni triler Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca i komediju Trokut tuge Rubena Östlunda, koja je na dodjelama nagrada Eruopske filmske akademije nedavno nagrađena za najbolji film, režiju, scenarij i Zlatka Burića kao najboljeg glumca.

 

Najkraći dan: 10. Maraton kratkog filma

U 25 nezavisnih kina diljem Hrvatske će se deseti put zaredom održati Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija kojom se uoči najkraćeg dana u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma. U Kinoteci pogledajte program Domaći maratonci, koji uključuje neke od najuspješnijih recentnih kratkiša, među kojima su animirani filmovi Arka Natka Stipaničeva, Manivald Chintis Lundgren i Real Boy Irene Jukić Pranjić, igrani Ja sam svoj život posložila Sonje Tarokić i Lovebox Ivana Turkovića Krnjaka te esejistički Mjesto odakle vam pišem pisma Nikoline Bogdanović.

 

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Zimske priče: Božić sa stricem pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu!

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr , www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinoteka.hr

22.12.2022. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh