« Najave & Događanja
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
STOLJEĆE UMA

Tjedan mozga od 14. do 20. ožujka

Glavne teme Tjedna mozga su odnos između mozga i učenja, neuroekonomija i novija dostignuća u neuroznanosti

Mozak
Mozak (Shutterstock)
Više o

mozak

,

zagreb-info

,

Tjedan mozga

Tjedan mozga bit će od 14. do 20. ožujka obilježen u četiri hrvatska grada - Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Događaj deseti puta vode hrvatski Institut za istraživanje mozga zagrebačkog Medicinskog fakulteta i Hrvatsko društvo za neuroznanost, prenosi Hina.

Glavne teme ovogodišnjeg tjedna bit će odnos između mozga i učenja, odnosno što se zbiva u ljudskom mozgu dok prima nova znanja, zatim neuroekonomija kao relativno novo područje koje istražuje ponašanje i motivacije ljudi kao kupaca-potrošaca, dok će treća tema biti novija dostignuća u neuroznanosti koja se bavi razumijevanjem funkcije i očuvanjem zdravlja mozga.

"Svih ovih godina cilj nam je bio upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću - Stoljeću uma", istaknuo je direktor Hrvatskog instituta za mozak i predsjednik Hrvatskoj društva za neuroznanost akademik Ivica Kostović.

Tjedan mozga pokrenule su dvije međunarodne organizacije a inicijativa je poprimila svjetske razmjere te se provodi u 29 zemalja. Stručnjaci smatraju da su razlog tome spoznaja da ne postoji nijedno pitanje važno za djelovanje društva koje ne bi zahtijevalo znanje o psihologiji, ponašanju i svijesti čovjeka kao i činjenica da u Europi 35 posto troškova zdravstva odlazi na liječenje bolesti mozga.

Prema podacima za 2004. godinu, u Europi je na liječenje bolesti mozga utrošeno 386 milijardi eura, a pribroje li se tome glavobolja i bolesti ovisnosti trošak je iznosio 447 milijardi eura, ističu stručnjaci.

Neke od tema javnih tribina i predavanja koje će u Tjednu mozga održati stručnjaci koji se bave neuroznanošću bit će spoznaje o Alzheimerovoj bolesti, neurobiološka podloga odlučivanja, eudakcija i mozak, disleksija i učenje i druge, a svojim crtežima u sve će se uključiti i predškolska i školska djeca.

12.03.2011. 21:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh