« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
14. PUT

Tjedan Izraela 2012 u Zagrebu

Jedan od najistaknutijih predstavnika klezmera, Giora Feidman nastupit će praćen grupom Gitanes Blondes u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Jewsers na Tjednu Izraela 2012
Jewsers na Tjednu Izraela 2012 (Menart)
Više o

tjedan izraela u zagrebu

,

2012

,

klezmer

,

Rubinstein Klezmer Project

,

Giora Feidman & Gitanes Blondes

Veliko kulturno finale 2012. godine, posvećeno bogatoj i zanimljivoj izraelskoj tradiciji, održat će se od 24. do 29. studenog u Zagrebu pod nazivom Tjedan Izraela. Ova kulturna manifestacija tom prigodom obilježava svoju četrnaestu obljetnicu, a svake godine uspješno ispunjava svoj osnovni cilj, a to je približavanje izraelske i židovske baštine hrvatskoj publici.

Na samom kraju studenog, Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, muzej Mimaru, Scenu Vidra i Židovsku općinu Zagreb ispunit će bogat i zanimljiv duh Izraela, ali kako je riječ o manjim prostorima njihov kapacitet bit će ograničen, a karte dostupne i u pretprodaji. Zvijezda tjedna bit će nesumnjivo nastup Giore Feidmana u Lisinskom, jednog od najpoznatijih svjetskih klarinetističkih virtuoza i predstavnika klezmera - tradicionalnog židovskog glazbenog žanra!

Tjedan Izraela u svojem je četrnaestogodišnjem razvoju uključivao više hrvatskih gradova poput Čakovca, Siska, Dubrovnika, Koprivnice, Virovitice, Osijeka i Splita. Osnovni tjedni format često je bio mijenjan kako bi publiku upoznali s najrazličitijim aspektima židovske tradicije i ponekim od najeminentnijih svjetskih umjetnika poput poznatog kipara i eksperimentalnog umjetnika Yaakova Agama 2000. godine.

Utemeljitelju projekta, Židovskoj općini Zagreb, ove su se godine u organizaciji pridružile Koncertna direkcija Zagreb te agencija Laris-TCB, a manifestacija je potpomognuta sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH. Naglasak će biti na zagrebačkom programu, a perjanica tjedna je nastup glasovitog Giore Feidmana & Gitanes Blondes 25. studenog u Lisinskom.

Na programu Tjedna Izraela naći će se i koncert Rubinstein Klezmer Projecta, 24. studenog u muzeju Mimara, 26. studenog u Židovskoj općini Zagreb igra predstava za djecu „Ogledalce, ogledalce...", Yakov Rubinstein će 27. studenog ekskluzivno zasvirati na raritetnoj violini King u HAZU, „Di Galitzyaner Klezmorim" iz Krakowa uz podršku Hrvatske komorne filharmonije nastupaju 28. studenog u Vidri, a dan poslije cjelokupni program završava nastupom dobro poznatog hrvatskog klezmer sastava „Jewsers".

Ideja ovogodišnjeg Tjedna Izraela je ciljano predstavljanje specifičnog glazbenog izričaja, klezmera, koji je svojom vedrinom i živim ritmovima idealan kontrast hladnim i sve tmurnijim jesenskim danima. Klezmer kombinira tradicijsku glazbu Židova s različitim aktualnim glazbenim pravcima poput jazza. Počeci klezmera vezani su uz vedre i vesele svetkovine te posebne prigode poput vjenčanja ili Bar micve!

Jedan od najistaknutijih predstavnika klezmera, Giora Feidman nastupit će praćen grupom Gitanes Blondes u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Bit će to neprocjenjivo glazbeno iskustvo koje ne biste smjeli propustiti ako čeznete za vedrinom i za glazbom koja može ugrijati svako srce. Otprilike se na taj način opisuje program koji izvode Feidman & Gitanes Blondes. Dva glazbena entiteta, koja umjesto generacijskog jaza donose kvalitetan spoj glazbenog i iskustvenog bogatstva, na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog predstavit će svoj novi album „Very Klezmer". Giora Feidman smatra Gitanes Blondes najboljim klezmer sastavom s kojim je ikad radio, tako da će njihov nastup 25. studenog biti idealna prilika za upoznavanje tradicijskih melodija i savršenog muziciranja klezmer virtuoza.

ULAZNICE

Za sve programe ulaznice je moguće kupiti u pretprodaji od sljedećeg tjedna, a za koncert Giore Feidmana & Gitanes Blondes prodaja počinje u ponedjeljak ujutro, 5. studenog na blagajni Lisinski te na svim ovlaštenim prodajnim mjestima www.ulaznice.hr po cijeni od 80, 120 i 160 kuna.

Više informacija o Tjednu Izraela bit će dostupno uskoro na internet stranici www.tjedan-izraela.org

30.10.2012. 15:50:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh