« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
TRG BANA JELAČIĆA

Tisuće prosvjedika: Zaustavite progon hrvatskih branitelja

U organizaciji inicijative "Stop progonu hrvatskih branitelja" na Trgu bana Jelačića je održan veći prosvjed

Prosvjed
Prosvjed (Boris Kovacev / CROPIX)
Više o

veleizdaja

,

hrvatski branitelji

,

Tomislav Merčep

,

Stop progonu hrvatskih branitelja

Inicijativa "Stop progonu hrvatskih branitelja" je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupila nekoliko tisuća ljudi koji su prosjedovali protiv progona hrvatskih branitelja te nedopustivog i ignorantskog odnosa vlasti koja bi ih trebala štititi, prenosi Hina.

"Prosvjednim skupom želimo obilježiti današnji dan međunarodnog priznanja Hrvatske i upozoriti predsjednicu vlade i hrvatske sabornike da smo im u Domovinskom ratu omogućili nezaslužene udobne fotelje i plaće, a oni nas zatvaraju i ignoriraju i ponašaju se prema nama bahato i arogantno", rekao je na prosvjedu koordinator inicijative Boris Prebeg. Pozvao je branitelje na jedinstvo kako bi se zajedno oduprli svojim progoniteljima.

Uz skandiranje "Vukovar, Vukovar" prosvjednicima se obratio vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon istaknuvši kako su branitelji danas uznici u zemlji koju su branili svojom krvlju te žive kao progonjene zvijeri.

"Vukovar je bio svetinja i ostat će svetinja", poručio je okupljenima na prosvjedu kojim se, među ostalim, željelo izraziti nezadovoljstvo zbog uhićenja logoraša srpskih koncentracijskih logora Veljka Marića i Tihomira Purde.

Član inicijativnog kruga "Stop progonu hrvatskih branitelja" Vjeskoslav Magaš pročitao je proglas inicijative u kojem se naglašava da su hrvatski branitelji jedino istinsko jamstvo obrane i opstanka hrvatske države te da je nedopustivo da u odmazdi prema braniteljima sudjeluju i predstavnici hrvatske vlasti koji bi ih trebali braniti od šikaniranja i progona.

"Nećamo zaboraviti vas, jer sutra će doći po nas", poručio je Magaš okupljenima na prosvjedu koji su govornike često na spomen predstavnika vlasti prekidali skandiranjem "Izdaja, izdaja".

Prosvjednici su nosili transparente: "Odmah zaustavite progon hrvatskih branitelja", "Povlačenje tužbe protiv Srbije je veleizdaja", "Merčep je heroj - Stanimirović je ratni zločinac" i druge.

Član inicijative Natko Kovačević rekao je da je današnji prosvjed bio prva akcija Inicijative te da će se one nastaviti dok ne prestane pogon branitelja i dok ne budu oslobođeni svi koji su sada u zatvorima. Nakon prosvjeda branitelji su otišli na misu za poginule hrvatske branitelje u crkvu sv. Marka.

15.01.2011. 14:04:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh