« Ekosfera
objavljeno prije 8 mjeseci
PROBLEMI?

Tisuće novih tužbi protiv Bayera

Preuzimanje Monsanta je Bayeru donijelo mnoštvo problema. Sve više korisnika jednog sredstva za suzbijanje korova tuži njemački koncern i traži odštetu zbog bolesti koju, kako tvrde, izaziva – glifosat

Glavobolje novog vlasnika
Glavobolje novog vlasnika (Arhiva)
Više o

Bayer

,

Monsanto

Tisuće novih tužbi mogućih žrtava glifosata i loše poslovanje s farmerima u SAD-u: nakon što je preuzeo Monsanto, koncern Bayer ima sve više problema. U protekla tri mjeseca, Bayeru je u SAD-u stiglo 5.000 tužbi zbog sredstva za uništavanje korova Roundup koje sadrži glifosat. Time se broj tužitelja povećao na oko 18.400.

Bayer je izgubio prva tri sudska procesa zbog glifosata. Odštete koje mora platiti su velike - dijelom se radi o visokim dvocifrenim milijunskim svotama. Bayer je uložio žalbu zato što i dalje smatra da glifosat nije štetan ako se ispravno koristi. Koncern iz Leverkusena se nada da će suci koji budu odlučivali na sljedećoj instanci drugačije tumačiti stvari od porote.

„Ambiciozni" ciljevi

Bayer planira u tekućoj godini povećati promet na 46 milijardi eura, odnosno rasta dobiti na 12,2 milijardi. U drugom kvartalu promet se povećao za više od petine na oko 11,5 milijardi eura, do čega je došlo zbog preuzimanja Monsanta. Kada se uračunaju efekti deviznih tečajeva i učinci svih akvizicija i prodaja, plus iznosi samo mršavih 0,9 posto. Činjenica da još uvijek postoji organski rast, zasluga je prije svega poslova s lijekovima koji se izdaju na recept.Glifosat nije jedini problem Bayera. Trenutno ni poslovi s Monsantom ne idu baš dobro. Zbog poplava i velikih kiša na Srednjem zapadu SAD-a odnosno suše u velikom dijelu Europe i Kanade, bitno se smanjila potražnja za proizvodima te firme. Prezentirajući brojke o poslovanju u drugom kvartalu ove godine, koncern je ostao pri svojoj prvobitnoj procjeni prometa u čitavoj godini, ali uz primjedbu da ostvarenje ciljeva izgleda „sve ambicioznije".

Najveći rast bilježi prodaja sredstva koje spriječava zgrušavaj krvi Xarelto kao i lijek za oči Eylea. Rezultati su pozitivni i kada je riječ o lijekovima koji se izdaju bez recepta. No, sveukupna zarada koncerna se u drugom kvartalu smanjila za oko polovine i pala na 404 milijuna eura. Za to su „zaslužni" i troškovi preuzimanja i integracije Monsanta, otpis na konto prodaje firme Dr. Dr. Scholl's kao i troškovi prestrukturiranja koncerna zbog kojih su zatvorene i tisuće radnih mjesta.

Piše: Henrik Böhme/DW
02.08.2019. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh