« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
UZ INCIDENTE

Tisuće Europljana prosvjedovalo protiv politike štednje

Veliki prosvjedi i štrajkovi održani su u Bruxellesu, Lisabonu, Portu, Madridu, Varšavi, Ateni...

Tisuće Europljana prosvjedovalo protiv politike štednje
Tisuće Europljana prosvjedovalo protiv politike štednje (Getty Images)
Više o

štrajk

,

prosvjed

U srijedu su na ulicama europskih gradova deseci tisuća ljudi prosvjedovali protiv politika štednje za koje sindikati tvrde da će usporiti gospodarski oporavak i pogoditi siromašne.

Velike prosvjedne povorke održane su u Bruxellesu, Lisabonu, Portu, Varšavi i drugdje, a španjolski sindikati su organizirali opći štrajk. Prosvjedne akcije i štrajk popratili su brojni incidenti, prenose agencije.

U Španjolskoj je došlo do sukoba između prosvjednika i policije u kojima je ozlijeđeno tridesetak osoba a više od stotinu privedeno, izvijestila je agencija dpa.

Sindikati su rekli da su u Bruxellesu postigli svoj cilj da na ulicama okupe 100.000 ljudi, no policija je broj prosvjednika procijenila na 56.000 i priopćila da je radi manjih prekršaja privedeno 218 osoba.

Portugalski sindikati su izjavili da se u prosvjednim povorkama u Lisabonu okupilo 50.000, a u Portu 20.000 ljudi.

Na skupu koji su u Ateni organizirali glavni sindikati okupilo se oko 1.000 grčkih radnika. U Varšavi je oko 5.000 prosvjednika, među kojima su bili rudari i radnici brodogradilišta, marširalo prema uredu premijera Donalda Tuska uzvikujući "Ne rezanju proračuna i "Da zaštiti radnih mjesta i gospodarskom rastu".

U Sloveniji je zbog zamrzavanja plaća oko polovica zaposlenih u javnom sektoru treći dan u štrajku što je dovelo do gužvi na graničnim prijelazima s Hrvatskom. (hina/metro-portal)

29.09.2010. 23:13:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh