« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
SINDIKAT GRAFIČARA

Tiskara Vjesnik i Narodne novine idu u štrajk

Od Vlade se traži financijska konsolidacija Tiskare, odvajanje Vjesnika od Narodnih novina i odluka o sudbini lista Vjesnik

Tiskara Vjesnik Narodne novine štrajk
Tiskara Vjesnik Narodne novine štrajk (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Narodne novine

,

puder

,

beogradske splavi

,

bilingualne osobe

,

poliglot

Sindikat grafičara najavio je danas za 28. lipnja jednodnevni štrajk u Tiskari Vjesnik i Narodnim novinama, sa zahtjevom Vladi da riješi financijske probleme u koje su te tvrtke upale zbog gubitaka dnevnog lista Vjesnik.

Dnevni list Vjesnik bio je od 1999. do 2008. pripojen Tiskari, koja je kroz to vrijeme morala pokriti 300 milijuna kuna njegovih gubitaka, a od 2008. pripojen je Narodnim novinama koje su zbog toga morale pokriti gubitak od 47 milijuna kuna, ustvrdio je predsjednik sindikata Stjepan Kolarić na konferenciji za novinare.

Tražimo od Vlade financijsku konsolidaciju Tiskare, odvajanje Vjesnika od Narodnih novina i donošenje transparentne odluke o daljnjem financiranju i sudbini lista Vjesnik, istaknuo je Kolarić.

I dosad smo tražili rješavanje problema od mjerodavnih institucija, no kako su se dosad razni ministri "loptali" s odgovornošću za taj slučaj, sada naše zahtjeve upućujemo premijerki Jadranki Kosor i potpredsjedniku Vlade Ivanu Šukeru, naglašava Kolarić.

Zbog gubitaka uvjetovanih političkom odlukom, vrijednost Tiskare pala je s početnih 400 kuna na 100 kuna po dionici, a na burzi dionica vrijedi samo 24 kune. Što se tiče Narodnih novina, list Vjesnik im trenutno uzrokuje gubitak od tri milijuna kuna mjesečno, dodaje Kolarić.

Ekonomska kriza ionako je snažno uzdrmala obje tvrtke, kojima padaju promet i narudžbe, a zbog gubitaka koje su morale sanirati prošlih godina nisu mogle ulagati u tehnološki napredak i razvoj, Vlada nema nikakvu strategiju upravljanja i sindikat se boji najgoreg.

Nastavi li se sadašnja politika, do kraja godine u Tiskari, Narodnim novinama, ali i listu Vjesnik slijede smanjenja plaća i otkazi, a u pitanje bi moglo doći i svih 1100 radnih mjesta u te tri tvrtke, upozoravaju sindikalci. Ako jednodnevni štrajk ne poluči nikakav rezultat, sindikat najavljuje za 5. srpnja početak štrajka do ispunjenja zahtjeva.

Najava štrajka je priprema privatizacije Tiskare

Radničko vijeće (RV) Narodnih novina - Press d.o.o. odnosno lista Vjesnik, podružnica Sindikata novinara Hrvatske u Vjesniku i ogranak Hrvatskog novinarskog društva u tom listu, reagirali su na najavu Sindikata grafičara o štrajku u Tiskari Vjesnik i Narodnim novinama, ističući da izdavač Vjesnika svoje račune Tiskari plaća redovito te da iza svega stoji priprema terena za privatizaciju Tiskare.

U priopćenju za javnost RV-a, ogranaka sindikata novinara i HND-a u Vjesniku, kaže se kako redakcija želi upozoriti da raspolaže informacijama prema kojima će štrajk najavljen za 28. lipnja biti proveden tako da se ne tiska samo list Vjesnik.

Novinari i ostali zaposlenici Vjesnika naglašavaju da nikad nisu sudjelovali ni u jednoj poslovnoj odluci važnoj za list. Također, oštro se protive tomu da se bilo koje rješenje o budućnosti lista Vjesnik donosi po hitnom postupku i pod pritiskom, kaže se u priopćenju. (hina/metro-portal)

10.06.2010. 12:55:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh