« Film
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
9. ZFF

Tiranosaur otvorio Zagreb Film Festival, ponedjeljak pun sjajnih filmova

Snažan dugometražni igrani program otvaraju dva naslova koja su i prije dolaska u Zagreb izazvali velik interes domaće filmske javnosti

Tiranosaur otvorio 9. ZFF
Više o

Zagreb Film Festival

,

zagreb-info

,

9. ZFF

Formalno drugi dan 9. Zagreb Film Festivala u filmskom je smislu prvi pravi jer donosi dvadeset i dva različita filma na pet lokacija: u kinima Europa i Tuškanac, Plesnom centru, Muzeju suvremene umjetnosti i Dokukinu Croatia.

Filmska druženja u sklopu ZFF-a započinju već u 9 i 30 sati u Plesnom centru predavanjem Moving Danes koje će otkriti sve tajne uspjeha danske kinematografije. Predavači su Claus Ladegaard, Vinca Wiedemann, Birgitte Stærmose, Philip Einstein Lipski, Michael Noer i Ingolf Gabold. Birgitte Stærmose nekoliko sati kasnije, u kinu Europa od 15 sati, predstavit će se i svojim filmom Soba 304.

Snažan dugometražni igrani program otvaraju dva naslova koja su i prije dolaska u Zagreb izazvali velik interes domaće filmske javnosti. Britanska Sramota redatelja Stevea McQueena donosi u kino Europa u 19.30 pamtljivu priču o čovjeku na putu prema dolje kojeg je odlično portretirao Michael Fassbender. Iznimnim glumačkim rolama može se pohvaliti i film U zaklon redatelja Jeffa Nicholsa, psihološki triler koji odlično hvata trenutak stvarnosti svijeta u kojem živimo (kino Europa, 22 sata).

Ljubitelji dugog igranog metra moći će pogledati i film otvaranja, hvaljeni Tiranosaur Paddyja Considinea već od 17 sati, također u kinu Europa. Dokumentarni naslovi koje ćete imati priliku pogledati su redom nagrađivani naslovi među kojima se posebno ističe Odustat ću sutra (Tuškanac, 21 sat), nevjerojatna pričao o filipinskom pravosudnom i društvenom rasapu koji je sve svoje negativne strane stvarno i simbolički iskazao na studentu kulinarstva, neosnovano optuženom za teška kaznena djela. Tri vrijedna dokumentarna filma biti će prikazana od 21 sat u Dokukinu Croatia. Posljednji dan ljeta Piotra Stasika intimna je filmska potraga za vlastitim djetinjstvom ali i razotkrivanje ruske suvremene svakidašnjice. Drvo je pak tzv. promatrački dokumentarac o putu jednog božićnog drvca od Norveške do Londona, a nakon projekcije biti će održan Q&A s autorom Bjørnom Bratbergom. Film koji će zaključiti večer u Dokukinu jest Talibani iza maske, ekskluzivni dokumentarni film o talibanima, ljudima koje vidimo samo iz aspekta kojeg nam serviraju mediji. Autor Paul Refsdal će prisustvovati projekciji i odgovarati na sigurni smo brojna pitanja o filmu koji daje pogled u intimu ljudi iza maske.

Bibijadu će otvoriti finski dječji hit Reper Ricky i kradljivac bicikla prvo u Europi od 12 i 30, a potom i u Muzeju suvremene umjetnosti od 18 i 30. Iz Španjolske u program Velikih 5 dolazi nam film Oskara Santosa Tuđa nevolja, psihološka drama sa znanstvenofantastičnim tonovima o liječniku na izmaku snaga kojem se svijet posve promijeni kad postane žrtvom pokušaja ubojstva. Tuđa nevolja će biti prikazana u Muzeju suvremene umjetnosti u 21 sat. Onima kojima je MSU izvan dnevne rute, a pogledali bi atraktivan naslov iz programa Velikih 5 nudi se i britanski film Četiri lava, priča o četiri potencijalnih terorista i definitivnih nesposobnjakovića koja je svom redatelju Chrisu Morrisu osigurala nagradu BAFTA za izuzetno debitantsko ostvarenje. Film će se prikazati u kinu Tuškanac od 19 sati.

Program Moj prvi film: Danska otvorit će tko drugi nego Lars von Trier s kratkometražnim filmom Nokturno i dugometražnim Element zločina u Plesnom centru od 20 i 30. Nove programske cjeline također su spremne za prikazivanje, Seksualna edukacija na filmu započinje od 23 sata australskim filmom Abeceda ljubavi i seksa, a Red westerns filmom Po zakonu velikog Leva Kulešova. Oba filma bit će prikazana u Plesnom centru. Ponedjeljak je i prvi dan za selekciju filmova Kockice u sklopu koje će biti prikazana četiri filma: Kakav divan dan Romane Rožić, Prva dama Dubrave Barbare Vekarić, Nebitno Josipa Žuvana i Komba Tina Žanića. Ljubitelji domaćeg kratkog metra navedene filmove moći će pogledati u kinu Tuškanac od 23 sata.

Kao i uvijek na Zagreb Film Festivalu dan će zaključiti glazbeni program sastavljen od biranih DJ-a i čaša hladnih Stella u ruci. Dobar provod nakon brojnih filmskih projekcija je garantiran - treba samo doći u kino Europa. Ponedjeljak je rezerviran za Kockice Afterparty I.

16.10.2011. 20:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh