« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
SUĐENJE ZA KORUPCIJU

Timošenko ponovno završila pred sudom

Julija Timošenko optužena za izbjegavanje poreza, prijevaru i pokušaj krađe dok je bila čelnica sada ugašene glavne ukrajinske kompanije za trgovinu plinom UES

Fotografija vijesti
Više o

korupcija

,

Ukrajina

,

Julija Timošenko

,

Viktor Janukovič

,

Županijski sud

U Harkovu je u četvrtak održano ročište u novom procesu protiv bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko u kojem bi mogla biti osuđena na još 12 godina zatvora ako će biti osuđena po optužbama za korupciju, javlja Hina.

Timošenko je odbila nazočiti ročištu u četvrtak navodeći kao razlog loše zdravlje a njen je slučaj ponovno izazvao oštre kritike zapadnjačkog dužnosnika za ljudska prava koji mu je nazočio.

Timošenko, ključna protivnica predsjednika Viktora Janukoviča, prošlog je listopada osuđena na sedam godina zatvora zbog zloporabe vlasti dok je bila je premijerka. Slučaj je narušio odnose Ukrajine i zapadnih zemlja koje ga smatraju politički motiviranim.

Na novom je suđenju optužena za izbjegavanje poreza, prijevaru i pokušaj krađe dok je, devedesetih godina prošlog stoljeća, bila čelnica sada ugašene glavne ukrajinske kompanije za trgovinu plinom UES.

Timošenko je u oba slučaja zanijekala da je prekršila zakon odbacivši optužbe kao dio kampanje represije Janukovičeve vlade nad oporbom.

"Nema dvojbe da su optužbe politički motivirane", rekao je novinarima Francois Zimeray, francuski veleposlanik za ljudska prava, nakon što je nazočio saslušanju u gradu Harkovu gdje se Timošenko nalazi u zatvoru.

19.04.2012. 20:38:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh