« Lifestyle
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ANALIZA

Tijekom 2010. 23 posto Hrvata planira kupiti novo računalo

Većina ljudi koji planiraju kupiti novo računalo, njih 76 posto, radije bi kupilo prijenosno nego stolno računalo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

kupnja računala

,

IDC Adriatics

U Hrvatskoj ove godine 46 posto kućnih korisnika ne planira kupovinu novog osobnog računala, dok od 23 posto onih koji to planiraju većina ili njih 76 posto želi kupiti prijenosno računalo, rezultati su iz najnovijeg pilot istraživanja o tržištu osobnih računala u Hrvatskoj analitičke kuće IDC Adriatics.

To je istraživanje IDC u Hrvatskoj proveo na reprezentativnom uzorku od 488 osoba starijih od 15 godina, predstavnika internet populacije odnosno onih koji kod kuće koriste računalo i internet.

Od ispitanih 31 posto još nije bilo sigurno hoće li ove godine kupiti osobno računalo ili ne, pri čemu su žene bile nešto odlučnije u vezi te kupovine od muškaraca. Neodlučnih za tu kupovinu bilo je 28 posto žena, a muškaraca 34 posto.

Žene bi se više od muškaraca odlučile i za prijenosno računalo, njih 87 posto prema 67 posto muškaraca.

Prema regijama najviše onih, 54 posto, koji neće kupiti računalo u ovoj godini je iz Dalmacije, dok je s druge strane takvih najmanje, 38 posto, u Istri i Primorju.

Od onih koji su se izjasnili da će ove godine kupiti osobno računalo najviše, njih 31 posto, želi brend HP, a slijede Acer koji će kupiti 22 posto ispitanika, Toshibu i Asus njih po 18 posto te Lenovo 13 posto. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 14:58:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh