« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

TIH i GONG predstavljaju Zakon o pravu na pristup informacija

Imamo pravo znati

Predsjednica GONG-a Suzana Jašić i predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović
Predsjednica GONG-a Suzana Jašić i predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović (Milivoj Keber/CROPIX)
Više o

GONG

,

Transparency International Hrvatska

,

TIH

,

Imamo pravo znati

,

pristup informacijama

Transparency International Hrvatska (TIH) i GONG će od 9. rujna do 15. listopada provesti akciju "Imamo pravo znati", kojom građane žele upoznati s osnovnim značajkama Zakona o pravu na pristup informacijama, a tijela javne vlasti potaknuti da ulože veće napore u informiranje javnosti.

Čelnici tih udruga ističu da je riječ o zakonu ključnom za daljnji razvoj demokracije i suzbijanje korupcije. No, iako je donesen prije čak pet godina, istraživanja pokazuju da samo 42,3 posto građana zna da u Hrvatskoj takav zakon postoji.

Istraživanje koje je početkom kolovoza provela agencija Promocija Plus pokazuje da je tek četiri posto anketiranih zatražilo informacije od tijela javne vlasti, a posebno zabrinjava što je tek nešto više od četvrtine dobilo potpun odgovor, ističe predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović.

Čelnica GONG-a Suzana Jašić dodaje da na razne jednostavne upite vlast često zaobilazi izravno odgovoriti ili šalje odgovore bez stvarnog sadržaja.

Tijekom akcije Zakon o pravu na pristup informacijama predstavit će se u najmanje 13 županijskih središta, gdje će udruge postaviti info pultove i dijeliti promotivne letke.

U ponedjeljak, 22. rujna, u Zagrebu će se održati veliki okrugli stol o pravu na pristup informacijama, a u nedjelju 28. rujna, na Dan prava na pristup informacijama, najavljen je veliki koncert na riječkom Korzu u Rijeci. (HINA)

09.09.2008. 13:42:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh