« Spektakli
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Thompson tuži Pulu

Marko Perković ne želi odustati od spektakla u pulskoj Areni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ivo Ravlić/CROPIX)
Više o

Thompson

,

Pula

,

pulska Arena

,

Boris Miletić

Aktualna turneja Marka Perkovića Thompsona, na kojoj promovira album ‘Bilo jednom u Hrvatskoj’, nastavila se ovoga tjedna u revijalnom ton. Nakon otkazivanja koncerata u Austriji , Njemačkoj, a na kraju i u Umagu, popisu gradova gdje pjevač iz Čavoglava ne može nastupiti pridružila se i Pula.

Danima su trajala prepucavanja po medijima treba li Thompsonu dopustiti ulazak u Arenu i hoće li njegova publika ‘kontaminirati’ drevni pulski amfiteatar. Gradsko poglavarstvo Pule lukavo je odlučilo izbjeći dodatnu politizaciju ‘slučaja’ te je koncert zabranilo jer je Thompson s rezervacijom prostora jednostavno - zakasnio.  - Termini za održavanje manifestacija se dodjeljuju sukladno Pravilniku koji je na snazi - kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Politička provokacija

U Miletićevu priopćenju za javnost nadalje stoji: Apsolutno nemam ništa protiv Thompsona, ali ne mogu podržati ustašku ikonografiju koja se pojavljuje na njegovim koncertima, a od koje se on nikada nije jasno i nedvosmisleno ogradio. Kao gradonačelniku Pule nije mi prihvatljivo veličanje ustaštva, ksenofobije, nacionalizma i netolerancije.

Na koncertu u Makarskoj ton-majstor je s razglasa puštao pjesme Iron Maidena, kako bi nadjačao tinejdžere koji su klicali  ‘Srbe na vrbe’.

Moramo se svi zapitati ima li poklicima ‘Ubij Srbina’ mjesta u demokratskom društvu?! Stoga ovaj izvanredan zahtjev za održavanjem koncerta, pristigao nakon svih rokova, mogu interpretirati isključivo kao političku provokaciju.

No, priča se ipak nastavila. Krajem tjedna Marko Perković je izvijestio javnost da će tužiti Pulu! - Već smo angažirali odjetnički tim i učinit ćemo sve da održimo koncert u Puli - rekao je Zdravko Barišić, jedan od Thompsonovih menadžera, koji je istakao da Thompson neće odustati od Istre: - Bit će to koncert pod nazivom ‘Za slobodnu riječ hrvatsku’, gdje nam zarada neće biti imperativ.

Novac ili čast

A kad se već spominje zarada, treba spomenuti da su se ovih dana javile makarske klape Adrion, Garbin i Stara srdela, naglasivši da su odustale od gostovanja na Thompsonovom koncertu u Makarsoj, jer im je ponuđeno da ‘ne pjevaju za novac, nego za čast’.

Članovi spomenutih klapa tvrda da im je Thompsonova menadžerica Dijana tičić rekla da je i u drugim gradovima praksa da sve prateće skupine nastupaju besplatno, pa je ‘isti novčani iznos ponudila i njima’.   (METRO)

07.08.2008. 21:57:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh