« Film
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
KINO

Terry Gilliam i pajtonovci u kinu Tuškanac

Počinje program filmova Terryja Gilliama i komičarske skupine Monty Python, u sklopu kojega će do 18. veljače biti prikazan niz filmova, među kojima "Smisao života", "Brazil" i "Kralj ribara".

Bit će svega ;)
Bit će svega ;) (Arhiva)
Više o

kino Tuškanac

,

Monty Python

,

Terry Gilliam

Komičar, animator, glumac, scenarist i redatelj Terry Gilliam bio je i član legendarne britanske skupine Monty Python, koju su činili i John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin i Graham Chapman. Karijeru je počeo kao animator, a u toj se ulozi i pridružio pajtonovcima. S vremenom je postao njihov punopravni član i nastupao s njima kao glumac. Kao redatelj je debitirao s Terryjem Jonesom, a poslije je razvio cijenjenu samostalnu filmsku karijeru.

Kako se ističe u najavi, Gilliamovi filmovi pomaknute su crnohumorne fantazije, anarhoidne i bizarne snolike vizije, ekscentrični eksperimenti i nadrealne igrarije. Njegovi su likovi izraziti osobenjaci, pojedinci koji se iz vizure "običnih" ljudi doimaju izgubljenima i mentalno nestabilnim čudacima, plemeniti gubitnici koji su izlaz iz traume ili nerješive životne situacije pronašli u bajkovitom svijetu iluzija i mašte.

U nedjelju, 12. veljače jedan od najvećih hitova s početka 90-ih i prvo Gilliamovo djelo u čijoj glumačkoj postavi nema nijednog pajtonovca, nagrađivana humorna egzistencijalna drama "Kralj ribara", s Jeffom Bridgesom i Robinom Williamsom, .

U ponedjeljak, 13. veljače slijedi komedija "Monty Python: Smisao života", duhovit i subverzivan kolaž skečeva, studija "apsurdnosti ljudske egzistencije u kojoj pajtonovci tematiziraju rođenje, smrt i sve ono između njih što se naziva životom". Film su zajedno režirali Terry Jones i Terry Gilliam.

Gilliamova distopijska drama "Brazil", "tjeskobna i maštovita satira na račun totalitarizma, otuđenja, birokracije i suvremene tehnologije, vješto križana sa znanstvenom fantastikom, crnom komedijom i fantasyjem" može se pogledati u utorak, 14. veljače, a u srijedu, 15. veljače na programu su "Vremenski banditi" i "Tideland".

U četvrtak, 16. veljače na rasporedu je pikarska pustolovna drama "Čovjek koji je ubio Don Quijotea", a u petak, 17. veljače znanstvenofantastični film "Dvanaest majmuna" s Bruceom Willisom, Bradom Pittom i Madeleine Stowe u glavnim ulogama, te kompilacija skečeva iz televizijske emisije Monty Python "A sad, nešto sasvim drugačije".

12.02.2023. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh