« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
HRANJIVO TLO

Terra Preta - superplodna zemlja iz Amazone

VIDEO - U amazonskom bazenu postoji izuzetno plodna zemlja bez pesticida i kemikalija

Zemlja
Zemlja (Free Digital Photos/Wikipedia)
Više o

poljoprivreda

,

Zemlja

,

Amazona

,

pesticidi

,

Terra preta

,

plodno tlo

Terra preta iznimno je plodna zemlja koja se nalazi duž čitavog amazonskog bazena. Plodno tlo "stvorili" su prastanovnici tog područja paljenjem drveća i korištenjem fekalija kako bi dobili produktivno poljoprivredno zemljište.

Zanimljivo je da tropske šume zapravo rastu na tlu s niskim udjelom hranjivih tvari. Vlažna klima i kiše onemogućuju dugotrajno pohranjivanje hranjivih tvari u zemlji pa ih biljke odmah upijaju. Međutim. unatoč nepovoljnim klimatskim uvjetima, postoje područja s izuzetno plodnim tlom i tzv. crnom zemljom.

Terra preta nalazi se, prije svega, na mjestima nekadašnjih naselja, a sastoji se od mješavine ugljena, keramike i brojnih organskih minerala poput ostataka hrane, kostiju i fekalija.

Prastanovnici amazonskog bazena tako su pronašli pravu kombinaciju sastojaka za stvaranje plodnog tla koje je ostalo produktivno do dana današnjeg, bez umjetnih gnojiva i pesticida.

Znanstvenici vjeruju da je tajna "crne zemlje" u ugljenu koji pohranjuje hranjive tvari, odnosno sprječava njihovo ispiranje. Terra preta proteklih je godina ponovno postala zanimljiva znanstvenicima i poljoprivrednicima upravo zbog svoje plodnosti.

Slobodno sveučilište u Berlinu (FU Berlin), u suradnji s partnerskim poduzećima i djelatnicima lokalnog botaničkog vrta, pokrenulo je projekt "Terra BoGa" za proizvodnju plodne crne zemlje. U sklopu projekta će se na jednom mjestu prikupljati otpad botaničkog vrta i izmet djelatnika. Prvi konkretni rezultati očekuju se za tri godine.

Terra Preta

Lijevo: Tlo bez hranjivih tvari, Desno: Tlo obogaćeno "crnom zemljom"

24.02.2011. 22:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh