« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Obavještajci upozoravaju:

Teroristi su promijenili mete napada

U posljednjih nekoliko godina militanti, primarno islamski, okreću se hotelima i drugim mekšim metama

(Arhiva)
Više o

teroristički napad

,

islamisti

,

terorističke mete

Hoteli su posebno popularne mete za napade militanata uz primjenu improviziranih eksplozivnih naprava, automobila bombi, oružanih napada, otmica i ubojstva, navodi STRATFOR, privatna obavještajna tvrtka sa sjedištem u Austinu, u saveznoj državi Teksas.

Prema izvješću, broj terorističkih napada na hotele diljem svijeta više se nego udvostručio od napada 11. rujna 2001. na SAD, kada se uporedi s osmogodišnjim razdobljem prije toga. Broj poginulih i ozlijeđenih u tim napadima povećan je za šest puta u istom razdoblju.

Hotel je vrhunska 'mekana' meta za islamske ekstremiste - fiksna lokacija, puno prometa ljudi i slabo osiguranje. Hoteli također privlače puno Zapadnjaka, što militantima daje veliku vjerojatnost da će ih veliki broj ubiti ili raniti.

Iako pripadnici hotelskog osiguranja prate sumnjive osobe i aktivnosti, ekstremisti znaju da im prijava kao gostiju jamči neometan pristup, za što je primjer dvostruki samoubilački napad 17. srpnja 2009. na hotele Marriott i Ritz-Carlton u indonezijskoj Džakarti.

Usprkos povećanom broju napada na hotele, u izvješću se ističe da su mnogi vlasnici ili menađeri neskloni opremiti svoje objekte sigurnosnom opremom, koja može biti nespretna i neugodna za goste i štetiti poslu. Takve su mjere provjere identiteta kod dolaska, skeniranje prtljage te proširenje zona zabranjenog pristupa.

Kao jedan od razloga za okretanja terorista slabije štićenim metama, iako oni time ne postižu političke ili propagandne ciljeve kao pri napadima na vojne ili vladine objekte, jest i preobrazba Al Kaide iz centralizirane organizacije s globalnim ciljevima u lokalne "frašize" s lokalnim ciljevima, za koje treba manje obuke i manje novca, navodi se, među ostalim, u izvješću STRATFOR-a.

Izvor: Hina

08.09.2009. 20:22:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh