« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
NEMAJU IZBORA

Tepco planira ispustiti radioaktivnu vodu u more

"Nemamo izbora do li odbaciti tu zagađenu vodu u ocean kao mjeru sigurnosti", kazao je glasnogovornik vlade Yukio Edano na televiziji

Fukushima Daiichi
Fukushima Daiichi (YouTube)
Više o

Fukushima Daiichi

,

TEPCO

,

radioaktivna voda

Tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) koja upravlja japanskom nuklearnom centralom Fukushima objavila je u ponedjeljak da će u more odbaciti 11.500 tona radioaktivne vode koja se nakupila u oštećenim pogonima, prenosi Hina.

Glasnogovornik Tepca istaknuo je da će "približno 10.000 tona vode iz spremnika te 1500 tona koliko se trenutno nalazi u reaktorima 5 i 6" biti ispušteno u Tihi ocean. Istaknuo je da je riječ o slabo radioaktivnoj vodi.

"Nemamo izbora do li odbaciti tu zagađenu vodu u ocean kao mjeru sigurnosti", kazao je glasnogovornik vlade Yukio Edano na televiziji. Centrala Fukushima Daiichi, smještena na obali Tihog oceana približno 250 km sjeverno od Tokija, oštećena je u tsunamiju nakon potresa. "Visokoradioaktivna voda nakupila se u pogonima, posebno u onom reaktora 2", rekao je glasnogovornik Tepca.

"Tu vodu moramo prebaciti u spremnike predviđene za otpad. No, u njima se sada nalazi slabo radioaktivna voda. Nju moramo ispustiti da bismo napravili mjesta", objasnio je. Glasnogovornik je dodao da se oko 1500 tona slabo radioaktivne vode nakupilo u reaktorima 5 i 6 i mogla bi oštetiti turbine. Predstavnik Tepca naglasio je da to ispuštanje vode neće imati posljedice za zdravlje.

04.04.2011. 14:35:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh