« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
RAZMJENA SAMO U IRANU

Teheran odbio ponudu IAEA-e

Iran je spreman isporučiti sav uran, ali pod uvjetom da do razmjene dođe u Iranu i to istodobno, poručili su iranski dužnosnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

IAEA

,

iranski nuklearni program

,

Iran obogaćivanje urana

Francuska smatra da novi prijedlog Teherana o razmjeni urana u Iranu pokazuje da Iran i dalje odbija prijedlog IAEA-e o obogaćivanju 1.200 kg urana izvan zemlje, istaknulo je u srijedu francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Iran savršeno poznaje sadržaj prijedloga Međunarodne agencije za atomsku energiju od listopada, kojeg podržavaju Francuska, Sjedinjene Države i Rusija", naglasio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero na konferenciji za novinare.

IAEA je svojim prijedlogom željela popraviti povjerenje u svrhu tog nuklearnog programa u Iranu. Iran bez odgode treba prebaciti taj uran, za koji danas nema vjerodostojnog opravdanja u civilne svrhe, rekao je francuski glasnogovornik.

"Nažalost je Iran to odbio, a izjave Alija Akbara Salehija to ponovno potvrđuju", rekao je Valero.

Valero je govorio o novoj izjavi šefa iranske Organizacije za atomsku energiju. Kako je prenio u srijedu dnevnik Javan, Salehi je rekao kako je Iran spreman razmijeniti odjedanput i na svojem teritoriju 1200 kg urana obogaćenog na 3,5 posto kako bi dobio 120 kg goriva obogaćenog na 20 posto.

"Spremni smo isporučiti sav uran, ali pod uvjetom da do razmjene dođe u Iranu i to istodobno", izjavio je Salehi.

Pitanje zaliha urana u središtu je rasprava između Irana i zapadnih metropola koje ga sumnjiče da se želi opskrbiti atomskim oružjem. Za izradu nuklearne bombe potrebno je gorivo obogaćeno na 90 posto. (hina/metro-portal)

17.03.2010. 17:39:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh