« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
CIJENE GORIVA

Tečaj dolara spasio vozače

Pitanje je koliko dugo će dolar slabiti s obzirom na potencijalne promjene koje se očekuju u monetarnoj politici SAD-a

Tečaj dolara spasio nas je većeg poskupljenja
Tečaj dolara spasio nas je većeg poskupljenja (FreeDigitalPhotos)
Više o

gorivo

,

cijene goriva

,

eurodizel BS

,

eurosuper BS 95

Cijene goriva u utorak su se opet različito kretale. Prema informacijama portala cijenegoriva.info sve naftne kompanije podigle su cijenu Eurosupera 95 za oko 10 lipa i sada se prodaje za 10,43, odnosno 10,44 kune. Ovo je inače peti tjedan zaredom da cijena benzina nije pala. U tom razdoblju benzin je porastao ukupno 25 lipa.

S druge strane, pak, pet tjedana za redom litra Eurodizela nije poskupila. Prema informacijama portala cijenegoriva.info litra ove vrste goriva u utorak je pojeftinila za 9 lipa i sada se prodaje između 9,31 i 9,34 kune, ovisno o kompaniji. Inače, cijena Eurodizela sada je najniža u posljednja dva mjeseca.

Cijena litre autoplina u utorak je pala za 8 lipa po litri i sada se prodaje oko 3,45 kune, dok je Plinski centar Zagreb snizio za 10 lipa i prodaje ju za 3,24 kune. Ovo je ujedno i četvrti uzastopni tjedan pada cijene ove vrste goriva. U tom razdoblju litra autoplina pojeftinila je za 77 lipa, odnosno spremnik od 50 litara vozači plaćaju 38,5 kuna manje.

Iz pet najvećih kompanija u Hrvatskoj (Ina, Crodux, Tifon, Lukoil i Petrol) pokušali smo doznati dodatne informacije o kretanju cijena. Do zadanog roka odgovorio je jedino Lukoil. Dakle, kao što je poznato dva osnovna parametra utječu na cijenu - cijena nafte odnosno derivata na Mediteranskom tržištu i tečaj dolara i kune.

„Prilikom ovoga obračuna, burzovne kotacije Eurodizela ostale su na razini tjedna koji prethodi prošlom tjednu, a prosječni tečaj je niži za 2,23% u odnosu na tjedan prije, tako da je došlo do pada maloprodajne cijene za 0,09 kn/lit. S druge strane, prosječna burzovna kotacija benzina u prošlom tjednu porasla je za 4,35% (oko 30 USD/toni) u odnosu na tjedan prije, tako da je porast cijene blago kompenziran padom tečaja dolara prema kuni i došlo je do porasta cijene za 0,10 kn/lit u odnosu na prethodni obračun", objašnjavaju iz ove kompanije. Ističu kako kretanje cijena naftnih derivata na burzi diktira odnos ponude i potražnje i nije pravilo da cijene dizela i benzina slijede iste trendove, pa se tako može dogoditi da cijena jednog od njih pada, a drugoga raste, što se događa već pet tjedana zaredom.

Dakle, ovoga puta tečaj dolara pomogao je vozačima. No pitanje je koliko dugo će dolar slabiti s obzirom na potencijalne promjene koje se očekuju u monetarnoj politici SAD-a što bi se trebalo znati već u srijedu kada će čelnica tamošnje središnje banke održati govor. 

16.06.2015. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh