« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
NOBEL 2021

Tanzanijski pisac dobitnik Nobelove nagrade

Tanzanijski pisac Abdulrazak Gurnah ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Švedska akademija hvali njegovo „beskompromisno i suosjećajno prikazivanje posljedica kolonijalizma“

Abdulrazak Gurnah dobio Nobela
Abdulrazak Gurnah dobio Nobela (Arhiva)
Više o

Nobelova nagrada

,

Tanzanija

,

Abdulrazak Gurnah

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dobio je pisac Abdulrazak Gurnah, porijeklom iz Tanzanije. Nagradu je dobio za svoje „beskompromisno i suosjećajno prikazivanje posljedica kolonijalizma i sudbina izbjeglica u provaliji između kultura i kontinenata", rekao je prilikom objavljivanja imena dobitnika stalni tajnik Švedske akademije Mats Malm.

73-godišnji pisac rođen je u Zanzibaru u Tanzaniji, ali od kraja 1960-ih živi u Velikoj Britaniji. Predaje na Sveučilištu Kent.

Najpoznatiji roman - „Izgubljeni raj"

Gurnah je objavio deset romana i brojne kratke priče. Njegov najpoznatiji roman je „Izgubljeni raj" iz 1994., čija radnja je smještena u kolonijalnu istočnu Afriku za vrijeme Prvog svjetskog rata. Roman je nominiran za uglednu nagradu Booker Prize (jedna od najrenomiranijih svjetskih nagrada za najbolji roman na engleskom jeziku).

Nobelova nagrada za književnost smatra se najprestižnijom književnom nagradom u svijetu. Dodjeljuje se iz ostavštine izumitelja dinamita Alfreda Nobela. Prvi put je dodijeljena 1901. Francuzu Sullyju Prudhommeu. Od tada ju je dobilo skoro 120 osoba. Najmlađi dobitnik do sada bio je 1907. autor „Knjige o džungli" 41-godišnji Rudyard Kilping; a najstarija Doris Lessing 2007., koja je tada imala 88 godina. Nobelovu nagradu prošle godine dobila je američka pjesnikinja Louise Glück.

Nobelova ostavština

Analitičari su očekivali da će Švedska akademija ove godine gledati dalekosežnije, s obzirom da je prošlih godina nagrađivala europske i sjevernoameričke autore. Među favoritima bili su i nigerijska književnica Chimananda Ngozi Adichie, Indijac Vikram Seth, Kinez Liao Yiwu te Mia Couto iz Mozambika.

Sve Nobelove nagrade su, kao i prošle godine, dotirane s deset milijuna švedskih kruna (oko 980.000 eura). Nagrada će biti tradicionalno dodijeljena 10. prosinca, na dan smrti Alfreda Nobela.

Nagrada za književnost je četvrta koja je dodijeljena ovoga tjedna. U ponedjeljak, utorak i srijedu dodijeljene su Nobelove nagrade za medicinu, fiziku i kemiju. U petak će biti dodijeljena Nobelova nagrada za mir, a u ponedjeljak za gospodarstvo, koja je ujedno i jedina nagrada koja nije bila predviđena oporukom Alfreda Nobela.

08.10.2021. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh