« Spektakli
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Tamni vitez zaradio preko 300 milijuna dolara

Novi film o Batmanu zaradu je ostvario u samo deset dana nakon premijere

Heath Ledger kao Joker
Heath Ledger kao Joker (REUTERS)
Više o

Heath Ledger

,

Batman

,

Tamni vitez

,

rekordna zarada

Niti jedan drugi film u SAD nije toliko brzo stigao do 300 milijuna dolara, pa je tako srušen rekord koji je postavio drugi film iz serijala Pirati s Kariba, Mrtvačka škrinja kojemu je trebalo 16 dana da stigne do iste cifre.

Drugi tjedan za redom Tamni vitez je na prvom mjestu sa 75,6 milijuna dolara zarade, dok je daleko iza na drugom mjestu bila komedija Step Brothers s Willom Ferrellom koja je zaradila 30 milijuna dolara, što je samo po sebi sjajano. To je bilo dovoljno da s drugog mjesta svrgne prošlotjedni No. 2, musical Mamma Mia! posvećen švedskoj grupi ABBA, koji je ostao na trećem mjestu, s tek nešto većom zaradom od obnovljenih X-filesa koji su uspjeli zgrabiti deset milijuna dolara.

Uspjeh Batmana pripisuje se prvenstveno činjenici da je to zadnji film u kojem je glumio prerano preminuli Heath Ledger koji se ovog proljeća predozirao pilulama. Odmah nakon njegove smrti pojavile su se spekulacije da je Ledger bio u teškoj depresiji zbog uloge u Batmanu, koja je iz njega izvukla zadnje atome zdravog razuma.

Nestrpljivo iščekivanje premijere filma pretvorilo se u pravi stampedo na kina, jer su svi kritičari složni u ocjeni da je uloga Jokera pravo remek-djelo pokojnog glumca, i već ga se proglašava favoritom za osvajanje Oscara zbog sjajne interpretacije poludjelog Batmanovog protivnika.

Čini se da je napokon stigao film koji bi mogao srušiti Titanic s prvog mjesta po zaradi u SAD, jer je do sada 600 milijuna dolara koje je privredio Cameronov posljednji filmski uradak bilo nedostižno za konkurenciju. Najbliži pratitelj su Ratovi zvijezda, prvi film iz uspješnog Lucasovog serijala s 460 milijuna dolara.

No, sve ovakve usporedbe zapravo su prividne, jer ne uzimaju u obzir inflaciju i vrijednost dolara. Prema preračunatim podacima, uvjerljivo prvo mjesto sa zaradom od 1,4 milijarde dolara drži film Prohujalo s vihorom iz 1937 godine, koji je u tadašnjoj valuti zaradio tek 200 milijuna dolara.

Slijede ga upravo Ratovi zvijezda čija zarada preračunata u sadašnje dolare iznosi 1,1 milijarde dolara, a treći i četvrti su Moje pjesme, moji snovi i E.T. s milijardom dolara zarade. Tek na petom mjestu je Titanic, no i vrijednost njegovog učinka na box officeu preračunata u sadašnje vrijednosti blizu je milijarde dolara.

Piše: METRO
28.07.2008. 16:30:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh