Tamna čokolada nije puno zdravija?
Primarni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svome sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade
Tamna čokolada češće se smatra zdravijom od mliječne čokolade, no zaprav je razlika između njih neznatna, navode stručnjaci.
Primarni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svome sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protuupalno djelovanje na organizam.
- No da biste ih unijeli, ne morate jesti crnu čokoladu, pišu stručnjaci u njemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte. Održavanjem uravnotežene prehrane, s unosom voća i povrća, unijet ćete dovoljno i polifenola.
I crna i mliječna čokolada pune su kalorija
U crnoj čokoladi nešto je manje kalorija od onih u mliječnoj, a sadrži i manje šećera, no često ima više masnoće.
Tako da zapravo nema velike razlike između crne i mliječne čokolade što se tiče vašeg zdravlja.
Povremeno, umjerena konzumacija čokolade je dobra, stručnjaci kažu, no ne i ako je jedete previše i prečesto.
Kako ne biste pretjerano uživali u konzumaciji čokolade, preporučuju da kod kuće ne držite velike zalihe čokolade - bolje je imati manje, zasebno pakirane, iako to znači da ćete stvarati više plastičnog otpada.
Ako vas ovo ne spriječi od prejedanja, možete odvojiti manje porcije čokolade i pohraniti je u zamrzivaču. Kada je izvadite, pustite da vam se manji komadi tope u ustima, što je puno zdravije nego jesti čitave retke odjednom.
Novi komentar