« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
MA DA?

Tamna čokolada nije puno zdravija?

Primarni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svome sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade

Hmmm :)
Hmmm :) (Arhiva)
Više o

tamna čokolada

,

polifenoli

Tamna čokolada češće se smatra zdravijom od mliječne čokolade, no zaprav je razlika između njih neznatna, navode stručnjaci.

Primarni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svome sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protuupalno djelovanje na organizam.

- No da biste ih unijeli, ne morate jesti crnu čokoladu, pišu stručnjaci u njemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte. Održavanjem uravnotežene prehrane, s unosom voća i povrća, unijet ćete dovoljno i polifenola.

I crna i mliječna čokolada pune su kalorija

U crnoj čokoladi nešto je manje kalorija od onih u mliječnoj, a sadrži i manje šećera, no često ima više masnoće.

Tako da zapravo nema velike razlike između crne i mliječne čokolade što se tiče vašeg zdravlja.

Povremeno, umjerena konzumacija čokolade je dobra, stručnjaci kažu, no ne i ako je jedete previše i prečesto.

Kako ne biste pretjerano uživali u konzumaciji čokolade, preporučuju da kod kuće ne držite velike zalihe čokolade - bolje je imati manje, zasebno pakirane, iako to znači da ćete stvarati više plastičnog otpada.

Ako vas ovo ne spriječi od prejedanja, možete odvojiti manje porcije čokolade i pohraniti je u zamrzivaču. Kada je izvadite, pustite da vam se manji komadi tope u ustima, što je puno zdravije nego jesti čitave retke odjednom.

28.01.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh