« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
BUCCANEER

Talijanska vlada šalje izaslanicu u Somaliju

Posebna izaslanica trebala bi pomoći u pregovorima o oslobađanju posade tegljača.

(Getty Images)
Više o

Italija

,

Franco Frattini

,

otmica broda

,

Somalija pirati

,

Adenski zaljev

,

Buccaneer

,

pregovori o oslobađanju

,

posebna izaslanica

Talijanska vlada najavila je u petak da će poslati posebnu izaslanicu u Somaliju kako bi "pomogla" u pregovorima o oslobađanju posade talijanskog tegljača "Buccaneera", na kojem je i jedan hrvatski član posade, koji su gusari oteli prije dva tjedna.

"Ministar vanjskih poslova Franco Frattini odlučio je poslati u Somaliju zastupnicu iz reda desnice Margheritu Boniver koja je nedavno imenovana 'posebnom izaslanicom za humanitarne krize', kako bi pridonijela pozitivnu ishodu otmice 'Buccaneera'", ističe se u priopćenju, kako javlja agencija AFP.

Tegljač "Buccaneer" sa 16 članova posade - 10 Talijana, 5 Rumunja i Hrvat - otet je 11. travnja u Adenskome zaljevu.

Ministarstvo ističe da gusari nisu postavili nikakav ultimatum, nasuprot nekim informacijama u glasilima koja su u petak prenijela svjedočenje članova obitelji dvojice otetih mornara koji su u telefonskom razgovoru rekli da će posada biti smaknuta za 72 sata ako ne počnu pregovori, navodi AFP.

Glasnogovornik hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun rekao je za Hinu kako je pregovore o oslobađanju posade preuzeo krizni stožer talijanskog ministarstva vanjskih poslova koje ima veliko iskustvo u takvim slučajevima.

"Predstavnici našeg veleposlanstva u Rimu kontaktirali su roditelje otetoga hrvatskog pomorca i izvijestili ih o trenutačnu stanju pregovora i možemo reći da nema službenih potvrda kriznog stožera o takvoj vrsti ultimatuma", rekao je Dragun upitan o navodnu ultimatumu.

Oteti hrvatski pomorac je 25-godišnji Riječanin, koji na brodu radi kao električar, a na brod se ukrcao u Veneciji.

Vlasti samoproglašene autonomne pokrajine Puntlanda na sjeveroistoku Somalije optužuju tegljač i njegova brodovlasnika - kao i još dva broda koje su gusari oteli - da su se bavili nezakonitim djelatnostima u somalskim vodama.

Ovi napadi su dio neviđena jačanja djelovanja somalskih gusara koji su u zadnjih tjedan dana oteli nekoliko stranih brodova pred nosom svjetskim pomorskim velesilama koje kruže tim područjem. (hina/metro-portal)

24.04.2009. 23:12:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh