« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
freedom of speech

Talijani ustali protiv Berlusconija

Talijanski premijer dobit će svoje mjesto na listi prekršitelja slobode medijskog izražavanja

(Getty Images)
Više o

Silvio Berlusconi

,

sloboda medija

,

sloboda izražavanja

,

novinari bez granica

Centar Rima danas je bio pun novinara, političara, sindikalnih predstavnika i svih onih kojima smeta uplitanje premijera Berlusconija u slobodu medijskog izražavanja.

Berlusconijeva reakcija je bila predvidljiva i tipična za njega. On je naime skup nazvao običnom farsom i dodao kako je Italija po slobodi medija daleko ispred mnogih europskih zemalja.

Silvio Berlusconi je, podsjetimo, podigao nekoliko privatnih tužbi protiv određenih časopisa u Italiji, Španjolskoj I Francuskoj zbog toga što su se bavili stvarima iz njegovog privatnog života.

Realnost je ipak drugačija; to potvrđuje i Lorenzo Santelli, predstavnik Talijanskog saveza za tisak koji kaže da su „zastrašivanje i prijetnje novinarima konstantni i da su napadi na medije svakodnevica."

Nedavni Berlusconijev ispad, kada je pozvao poduzetnike da se ne oglašavaju u časopisu La Repubblica, jednom od najčitanijih dnevnika u Italiji, potaknuo je Jean-Francoisa Julliarda na zaključak kako će on zasigurno postati prvi premijer koji će biti stavljen na listu prekršitelja slobode medija koju sastavlja organizacija Novinari bez granica.

Julliard, inače predsjednik te organizacije, kaže kako su takve situacije moguće samo u Zimbabveu i Bjelorusiji, koje su sjajan primjer kršenja slobode medija, a izgleda da je i Italija na dobrom putu da im se pridruži.

Prosvjedi su se trebali održati početkom prošlog mjeseca, ali iz solidarnosti prema talijanskim žrtvama iz Afganistana, skup je odgođen za danas.

 

03.10.2009. 20:23:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh