« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DRUGA STRANA

Talibani objavili svoje zahtjeve za uspostavu mira u Afganistanu

Dok se u Londonu kuju dogovori o tome kako 'kupiti' mir, druga strana poručuje da neće odustati od borbe dok se okupatorske trupe ne povuku iz zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

talibani

,

rat u Afganistanu

,

konferencija o Afganistanu

Nakon što su čelnicima 60 zemalja, koji su danas u Londonu otvorili konferenciju o Afganistanu, poručili kako je to "gubitak vremena", talibani su objavili svoje zahtjeve i viđenje rješenja afganistanskih problema.

Militanti su poručili kako će, ukoliko se u obzir ne uzmu realne činjenice s terena, rezultati londonske konferencije biti jednako razočaravajući kao i raniji sastanci u Parizu i Tokiju.

Talibanski glasnogovornik Zabihuallh Mujahid uoči otvaranja konferencije izjavio je kako jedino rješenje predstavlja povlačenje savezničkih okupatorskih trupa iz Afganistana.

Nadalje, za uspostavu mira u Afganistanu talibani zahtijevaju oslobađanje svih zatvorenika iz Guantanama i Bagrama te brisanje talibanskih vođa s UN-ove 'crne liste'. U suprotnom, stoji u izjavi, talibani će se nastaviti boriti protiv okupatorskih trupa sve do oslobođenja Afganistana.

Odmah po otvaranju londonske konferencije postalo je jasno kako će SAD, koji je 2001. pokrenuo napad na Afganistan, sa saveznicima intenzivirati planove za reintegraciju militanata u afganistanske političke strukture. Planovi reintegracije otkriveni su nedavno, a uključuju 'potkupljivanje' talibanskih boraca novcem dok se njihovim vođama nude političke pozicije.

Specijalni američki izaslanik u Afganistanu Richard Holbrooke izjavio je kako će taj plan "prisiliti talibane da polože oružje". Prema Holbrookeu, SAD vjeruje kako dvije trećine talibana može dobiti oprost jer "ne slijede ekstremističku ideologiju" no, izaslanik nije precizirao kako je došao do takvih podataka, a nije ponudio niti objašnjenje kako je došlo do tako drastične promjene u talibanskim redovima koje se u većini dosadašnjih izvješća prikazivalo kao najžešće ekstremiste.

Istovremeno s trajanjem konferencije više od stotinu tisuća savezničkih vojnika u Afganistanu suočeno je sa sve žešćim sukobima u pokušaju uspostave kontrole nad nekoliko većih područja zemlje u kojima se pobuna sve više rasplamsava.

28.01.2010. 15:34:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh