« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
DVA TJEDNA

Tajna služba u Egiptu zatočila stručnjaka Googlea

Vael Gonim, stručnjak koji radi za Google, nestao je 27. siječnja, dva dana nakon početka masovnih prosvjeda u Egiptu

Google
Google (Getty Images)
Više o

Google

,

Egipat

,

Hosni Mubarak

,

Vael Gonim

Vael Gonim, šef marketinškog odjela Googlea za Bliski istok i sjevernu Afriku, dva je tjedna proveo u zatočeništvu egipatske službe sigurnosti jer je bio jedan od organizatora masovnih prosvjeda protiv režima predsjednika Hosnija Mubaraka, prenosi Hina. Vael Gonim nestao je 27. siječnja, dva dana nakon početka masovnih prosvjeda u Egiptu.

Gonim je nakon oslobađanja u intervjuu za mjesnu televiziju "Dream TV" rekao da su ga zaustavila trojica muškaraca na ulici u Kairu i ugurala u automobil. Zatim je odveden na ispitivanje u prostorije službe sigurnosti. Cijelo vrijeme zatočeništva proveo je s povezom preko očiju.

Gonim je jedan od osnivača Facebook skupine "Svi smo mi Halid Said", posvećene aktivistu za ljudska prava kojeg je policija u Aleksandriji nasmrt pretukla. "Moramo srušiti ovaj politički sustav koji imamo", bila je jedna od njegovih poruka na Facebooku.cTa se Facebook skupina smatra zaslužnom za skretanje pažnje javnosti na policijsku torturu i poticanje masovnih prosvjeda protiv režima Hosnija Mubaraka.

Gonim je rekao da cijelo vrijeme boravka u zatočeništvu nije imao nikakvih vijesti. Njegova obitelj, niti poslodavac Google nisu bili obaviješteni gdje se nalazi.

Njegovo oslobađanje naredio je novi premijer Ahmed Šefik. Po izlasku iz zatvora dočekale su ga brojne televizijske kamere. "Prije svega, moja sućut svim obiteljima čiji su članovi poginuli u ovim prosvjedima", rekao je Gonim.

"Drugo, molim vas nemojte raditi heroja od mene. Nisam heroj. Zadnjih 12 dana sam prespavao. Heroji su na ulicama, molim vas usmjerite kamere prema njima", nastavio je.

"Ja sam dobro, Bogu hvala. I Božjom voljom promijenit ćemo ovu zemlju. Svo smeće u Egiptu se mora očistiti. Mi ćemo to učiniti", poručio je.

Po podacima egipatske organizacije za ljudska prava, oko 1300 ljudi uhićeno je od početka prosvjeda i još se nalaze po zatvorima.

08.02.2011. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh