« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
MISTERIJA

Tajanstvena bolest u Kambodži zbunjuje liječnike

Liječnici su za sada jedino sigurni da se ne radi niti o SARS-u ni o ptičjoj gripi, ali i dalje ne znaju što je to zapravo

Misteriozna bolest uzima živote
Misteriozna bolest uzima živote (Arhiva)
Više o

ptičja gripa

,

Kambodža

,

bolest

,

hemoragijska groznica

,

SARS

Zdravstvene vlasti u Kambodži zbunjene su zagonetnom bolešću koja je u zadnja tri mjeseca odnijela desetke dječjih života u zemlji, a sve što o njoj znaju je da ta bolest nije ni ptičja gripa ni SARS i da vjerojatno nije zarazna.

Najmanje 56 djece od 57 službeno evidentiranih oboljelih je umrlo, pa Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i kambodžansko ministarstvo zdravstva govore o "nedijagnosticiranom sindromu".

WHO je upozorio susjedne zemlje na tu veoma smrtonosnu bolest koja "počinje jakom vrućicom a nastavlja se respiratornim i/ili neurološkim simptomima uz pogoršanje dišnih funkcija".

No zasad nijedan slučaj nije evidentiran izvan Kambodže.

"Proučavamo iscrpne informacije iz bolničkih kartona i analiziramo svaki slučaj. Nadamo se ćemo uskoro znati više toga", rekao je Ly Sovann, pomoćnik direktora kambodžanske službe za kontrolu bolesti u priopćenju objavljenom zajedno s WHO-om.

Beat Richner, švicarski pedijatar i osnivač dječjih bolnica Kantha Bopha koje primaju oko 85 posto teško bolesne djece u zemlji, rekao je da je od sredine travnja oboljelo 66 djece od sedam godina i mlađe, većinom dvogodišnjaci i trogodišnjaci, a samo je dvoje preživjelo.

"Sva djeca imaju encefalitis (upalu mozga) a u posljednjim trenucima života dobivaju akutnu upalu pluća s pucanjem plućnih alveola, zbog čega i umiru", kazao je.

"Mislimo da je riječ o virusu ili o otrovanju, ili o oboma", dodaje.

Premda se zasad ne može isključiti mogućnost zaraznosti bolesti, Richner nije zabilježio dva slučaja u istoj obitelji ni prijenos bolesti na bolničko osoblje. Ni WHO ne smatra da je riječ o grupnoj zarazi, premda većina oboljelih dolazi iz središta i s juga zemlje.

"Možda je posrijedi kombinacija različitih bolesti s istom kliničkom slikom, ali uzrokovanih različitim patogenima", rekla je pak Nima Asgari, stručnjakinja WHO-a za javno zdravstvo za Kambodžu.

Samo u lipnju hospitalizirano je više od 5.000 djece s oblikom hemoragijske tropske groznice koju prenose komarci i tek 34 djece oboljele od zagonetne bolesti. "Tu je najveći problem", ocijenio je Richner.

08.07.2012. 14:08:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh