« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
O OLUJI I GENOCIDU

Tadić: Poštujem hrvatski suverenitet, Srbiju vidim u EU

Mnogo je više činjenica koje nas spajaju od onih koje nas razdvajaju, rekao je predsjednik Tadić

Boris Tadić
Boris Tadić (Cropix)
Više o

Boris Tadić

,

Srbija EU

,

Hrvatska Srbija

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić izjavio je danas novinarima u Jadovnu kako poštuje hrvatski suverenitet i neovisnost te kako nastoji da odnosi između dviju država, Srbije i Hrvatske, budu najbolji mogući, piše Hina.

"Iako je među nama bilo teških trenutaka mnogo je više činjenica koje nas spajaju od onih koje nas razdvajaju", kazao je predsjednik Tadić, koji je danas nazočio komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jadovnu kod Gospića. Na upite novinara demantirao je da su odnosi s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem pogoršani, dodavši kako se s Josipovićem čuje svakih deset do petnaest dana i radno i privatno.

Na novinarske upite vezane za jučerašnju proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske kazao je kako je to što jučer nije bio na nekoj večeri ili proslavi stvar protokola, i to nije nešto što bi moglo remetiti odnose dviju država. Dodao je da je predsjedniku Josipoviću čestitao Dan državnosti.

"Nikada nisam rekao da se tokom Oluje dogodio genocid."

Na pitanje novinara zašto je jednom prilikom rekao da je za vrijeme vojne akcije "Oluje" počijen genocid, srbijanski predsjednik Tadić odgovorio je kako to nije rekao.

"Nikada nisam rekao da se tokom Oluje dogodio genocid. S tom riječju se ne igra. Ta riječ, genocid, podrazumijeva posebnu odgovornost i pitanje je li se negdje dogodio genocid ili ne, jest pitanje za suce i povjesničare, a predsjednici se trabaju kloniti takvih kvalifikacija", izjavio je Tadić

Također je rekao da na dan kada se dogodila "Oluja", Hrvatska slavi, a Srbija tuguje. Ustvrdio je i kako su Srbi tada protjerani te da su počinjeni zločini, koji, kazao je "trebaju obavezno biti tretirani od strane Hrvatske". Dodao je i da se ratne zločine treba tretirati pojedinačno i u Hrvatskoj i u Srbiji.

Na novinarsko pitanje o europskoj perspektivi Republike Srbije rekao ja kako ne može negirati zabrinutost političkim procesima u EU zbog mogućnosti da dođe do zamora proširenja i integracijske blokade u odnosu na zemlje zapadnog Balkana.

No, srbijanski predsjednik Tadić ocijenio je da se skorim ulaskom Hrvatske u EU otvaraju veće šanse za ulazak i Srbije.

Po njegovim riječima građani Hrvatske trebaju shvatiti da je i njihov životni interes da Srbija uđe u EU, dodavši da se bez stabilne i prosperitetne europske Srbije ne može postići stabilnost na prostoru zapadnog Balkana.

Dodao je da će nastaviti voditi proeuropsku politiku jer ona nema alternativu.

Tadić je također rekao da sjećanje na žrtve fašističkog terora nije dovoljno već da treba djelovati obrazovno na mlađe generacije.

Smatra neprijateljima ljudske vrste i sramotom za svoju naciju one pojedince koje viču "Ubij Srbina" u Hrvatskoj ili "Nož, žica, Srebrenica" u Srbiji i slične povike i Sarajevu.

Izaslanica hrvatskog predsjednika, Vesna Pusić u izjavi medijima rekla je kako je EU došla u Hrvatsku ali da ima još puno toga za učiniti te je izrazila uvjerenje da i ostale zemlje u regiji imaju eurospku perspektivu.

"Hrvatsko iskustvo koristiti će svima. Tri dana nakon što je Europska komisija preporučila Europskom vijeću da se zatvore pregovori bila sam u Skupštini Republike Srbije i s Vanjskopolitičkim odborom razgovarala upravo o iskustvima koje Srbija može iskoristiti"; rekla je Pusić.

26.06.2011. 21:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh