« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ZVIJER

T-rex je bio veći nego što mislimo

Nakon ponovnih mjerenja i laserskog skeniranja kostura, ispada da su T-rexovi bili halapljivi brzorastući tinejdžeri

T-Rex je dobivao po pet kila dnevno
Više o

dinosauri

,

Tyrannosaurus Rex

,

veličina

,

t-rex

Tyrannosaurus rex rastao je brže i bio teži nego što se prije mislilo, pa se čini da je strašni grabežljivac bio kao proždrljivi tinejdžer, objavili su istraživači.

Trodimenzionalnim laserskim skeniranjem i računalnim modeliranjem britanski i američki znanstvenici "izvagali" su pet T-rexova , među kojima i poznatu "Sue" iz čikaškoga muzeja. Sue najveći i najkompletniji sačuvani kostur T-rexa.

Zaključili su da je Sue koja je trčala sjevernoameričkim prerijama prije 67 milijuna godina, bila teška više od devet tona, što je tridesetak posto više nego što su mislili.

Zanimljivo je što je najmanji i najmlađi izvagani primjerak bio lakši nego što su mislili, a to baca novo svjetlo na razvoj te životinje. Čini se da je T-rex u dobi od 10. do 15. godine rastao dvaput brže nego što su znanstvenici pretpostavili u studiji prije pet godina.

"Kad je razvoj bio najbrži, u tinejdžerskoj dobi, dobivali su pet kilograma na dan", rekao je John Hutchinson iz kraljevskoga veterinarskog fakulteta u Londonu.

"Pomislite koliko je to mesa. To je mnogo cheeseburgera... Morali su pojesti golem broj hadrosaura, biljojeda koji su živjeli uz T-rexa i zato su mu bili prvi izbor za ručak.

13.10.2011. 17:06:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh