« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
BICIKLI

Svjetski dan bicikla je danas

Rezolucijom usvojenom na zasjedanju se ističu prednosti bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza

Svjetski dan bicikla
Svjetski dan bicikla (Arhiva)
Više o

Svjetski dan bicikla

Danas se obilježava Svjetski dan bicikla! Generalna skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla s ciljem posvećivanja pozornosti biciklu u razvojnim strategijama i uključivanja bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

Rezolucijom usvojenom na zasjedanju se ističu prednosti bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza te priznanje biciklu kao sredstvu razvoja, poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu.

U 2020. godini koju je obilježila pandemija koronavirusa, bicikl je, kao i u slučaju ranijih različitih prirodnih nepogoda i gospodarskih kriza, ponovno pokazao koliko je prilagodljivo i učinkovito sredstvo prijevoza i da mora biti neizostavan dio prometnih politika.
U Zagrebu i okolici, pogođene krajem ožujka razornim potresom čije se posljedice i danas očituju na ulicama u nemogućnosti sigurnog kretanja pločnicima središtem grada i obustavom tramvajskog prometa, bicikl je postao rješenje problema ograničene mobilnosti, nažalost neadekvatno vrednovan i potican od strane lokalne gradske vlasti.

Pozivamo vas da Svjetski dan bicikla obilježite tako da, ako ne inače onda barem ovaj radni (tje)dan kroz svoja redovna izvještavanja potičete korištenje bicikla zbog: - izbjegavanja stvaranja svakodnevnih prometnih gužvi, - izbjegavanja prepreka zbog sanacije od potresa (u Zagrebu i okolici), - održavanja fizičke distance i - smanjenja pritiska na javni prijevoz!

03.06.2020. 08:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh