« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
INICIJATIVA

Svjetski akvariji protiv otpada u moru

Kampanju je inicirala Europska komisija zbog stručnih procjena da se svake godine u oceane baca 10 milijuna tona smeća pa bi do 2050. u moru moglo biti više plastike nego riba

Sačuvajmo mora od otpada
Sačuvajmo mora od otpada (Arhiva)
Više o

more

,

otpad

,

akvariji

Javna ustanova Aquatika priključila se kampanji za očuvanje mora, oceana, rijeka i jezera pod nazivom "Svjetski akvariji protiv otpada u moru" koju je inicirala Europska komisija zbog stručnih procjena da se svake godine u oceane baca 10 milijuna tona smeća pa bi do 2050. u moru moglo biti više plastike nego riba.

Ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš na konferenciji za novinare izvijestila kako se očekuje da će kroz kampanju na konferenciji 'Our Ocean' u listopadu ove godine na Malti globalni lideri donijeti konkretne zaključke o toj temi, no, naglasila je da ne treba čekati te odluke već svatko već danas može doprinjeti zaštiti voda. Netko odbaci čik i misli da će se ubrzo razgraditi, a zagađuje stotine litara vode i ostaje u vodi godinama. Zato smo kroz kampanju sakupili smeće u rijeci Korani i od njega napravili 'akvarij' koji naše posjetitelje već na ulazu u Aquatiku upozorava da bi naše vode mogle upravo tako dramatično loše izgledati već za koju godinu ako nastavimo s onečišćenjem, rekla je Maruškić Kulaš.

Voditelj stručne i tehničke službe u Aquatici Krešimir Kuri pozvao je sve ribiče i druge ljubitelje prirode da u prirodu nose plastičnu vreću za smeće, ali zato da bi imali u što prikupiti plastične i druge otpatke budući da kad se plastika razgradi nastane mikroplastika koja završi u tijelu riba i drugih životinja pa životinje pate i ugibaju. Kuri je pri tom naglasio da on tako postupa godinama.

U kampanju 'Svjetski akvariji protiv otpada u moru' uključila su se dva hrvatska akvarija, morski iz Pule i slatkovodni iz Karlovca, sada ih je u kampanji ukupno 71 te predstavljaju, kako je rečeno, 'veleposlanike mora i voda u podizanju svijesti o tom gorućem problemu'.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja Europe i svijeta koja ima iznimno očuvane i raznolike rijeke, jezera i more. Naša je primarna odgovornost, kao javne ustanove, da informiramo i potičemo građane da čuvaju okoliš kao zalog budućnosti najmlađih članova društva: da recikliraju otpad, ne kupuju jednokratne plastične vrećice, ne bacaju otpad u prirodu ili u odvode, naglasila je ravnateljica Maruškić Kulaš.

28.07.2017. 17:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh