« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Svjetske banke i dalje spašavaju

Čini se kako novca nikada dosta, novi je tjedan donio i novu količinu utrošenu na stabilizaciju krize.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

banka Fed

,

bankarska kriza

,

Europska središnja banka

U odgovoru na svjetsku financijsku krizu proizašlu iz prošlogodišnjih previranja u Sjedinjenim Državama, američka središnja banka Fed u ponedjeljak je najavila povećanje valutnih aranžmana s ostalim središnjim bankama za 330 milijardi dolara kako bi se povećala likvidnost američke valute u globalnom financijskom sustavu.

Tim potezom povećani su iznosi recipročnih valutnih aranžmana s Europskom središnjom bankom (ECB) i još osam središnjih banaka na 620 milijardi dolara, s ranijih 290 milijardi dolara, priopćeno je iz Feda.

Nova mjera Feda nadovezala se na ranije toga dana poduzete veće novčane injekcije europskih i azijskih banaka u posrnuli bankovni sustav. "Oni ubacuju milijarde na tržišta novca, no čini se da se situacija pogoršava. Zavladao je priličan strah. Riječ je o globalnoj zarazi, to nije više samo SAD", kazao je Joe Saluzzi, menadžer u Themis Tradingu u New Jerseyu.

Mjere također pokazuju rast napetosti na međubankovnom tržištu s približavanjem kraja tromjesečja. Fed se suzdržao od operacija na otvorenom tržištu u početku trgovine na američkim tržištima ali je najavio dalje poteze u cilju sprečavanja mogućih nestašica novca u financijskim institucijama na kraju godine.

U međuvremenu se svjetski financijski sustav izgleda našao na korak bliže propasti u danu obilježenom novčanim injekcijama, nacionalizacijama i nužnim spajanjima kojima su pribjegle vlasti u Europi i SAD-u kako bi spriječile kolaps banaka. (hina/metro-portal)

30.09.2008. 14:54:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh