« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
NAJAVE

Svjetionik kulture - Kulturni centar Mesnička

Svjetionik kulture predstavlja simbol kulture koja na mrak odgovara svjetlom, a na letargiju glasnim pristupom

Svjetionik kulture
Svjetionik kulture (Arhiva)
Više o

Kulturni centar Mesnička

,

Svjetionik kulture

Svjetionik kulture predstavlja simbol kulture koja na mrak odgovara svjetlom, a na letargiju glasnim pristupom. Performans nastaje pod preduvjetom očuvanja prostora i klupskog djelovanja KCM-a.

Sastoji se od izložbe fotografija nastale u gotovo tri godine djelovanja Kulturnog centra Mesnička, recitacije poezije renomiranog Zvonka Novosela uz glazbenu pratnju Lava Novosela i Tomia Novaka te jam sessiona i svirke Sonic Diptych-a u podrumu.

Od ponedjeljka, 21.12., prostor galerije bit će otvoren od 17 h do 21 h za posjete, a virtualno će se kroz klub moći prošetati preko naše Facebook stranice.

Svjetionik kulture predstavlja simbol kulture koja na mrak odgovara svjetlom, a na letargiju glasnim pristupom. Svojevrsnim presjekom aktivnosti Kulturnog centra Mesnička namjera nam je pokazati da i u najgore vrijeme izvođači, performeri i umjetnici nisu nestali te da nije dovoljno pritisnuti prekidač da bi se neka svjetla ugasila.

Svjetlo koje se prije dvije godine upalilo u Mesničkoj 12 nije osvijetlilo samo tri prozora i  jedna vrata. Možete se zapitati što je tu neobično?  Dovoljno je pritisnuti prekidač. No ovo svjetlo bilo je kudikamo drugačije. Ono nije osvijetlilo samo tri prozora i jedna vrata, ni ulicu, već čitavu kulturnu scenu jednog grada. Kulturni Centar Mesnička za umjetnike postao je značajan kao svjetionik za noćne brodove otisnute na pučinu.

U Kulturnom centru Mesnička svoje mjesto našlo je 1400 događaja, od čega njih 800 čine večernji koncerti, dok su se u popodnevnim satima svakodnevno održavale promocije knjiga, povijesne i zemljopisne tribine, predavanja, izložbe, radionice, kazališni i filmski programi te male tržnice zdrave hrane. U našem prostoru izvodili su umjetnici iz 20 europskih i svjetskih zemalja. Stvorili smo prostor potreban urbanoj kulturi Hrvatske. Preko noći pandemija je učinila nezamislivo i zaustavila Svijet. Vrata su se zatvorila, a svjetla se pogasila. Umjetnici i izvođači mahom su se našli u mraku.

Performans Svjetionik kulture nastaje pod preduvjetom očuvanja prostora i klupskog djelovanja KCM-a. Sastoji se od izložbe fotografija nastale u gotovo tri godine djelovanja Kulturnog centra Mesnička, gdje se svatko može podsjetiti kako je tada bilo, i da u vremenima koja dolaze to ne zaboravimo.

U galeriji će se događati recitacija poezije renomiranog Zvonka Novosela uz glazbenu pratnju Lava Novosela i Tomia Novaka. Jam svirkom u podrumu uobličit će se cijeli audiovizualni koncept performansa.

Kako bismo publici željnoj kulturnog sadržaja čitav performans približili popratit ćemo ga snimkom u 360 stupnjeva te ju prikazati uživo na Facebook stranici KCMesnicka, a u danima koji slijede od ponedjeljka, 21.12. prostor galerije bit će otvoren od 17 h do 21 h.

21.12.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh